Οικονομία

ΚΕΠΕ: Σχεδόν αμετάβλητος στο 23,90% παρέμεινε ο δείκτης φόβου τον Ιανουάριο

Η εξέλιξη του δείκτη μαρτυρά ότι η αβεβαιότητα για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα

Σταθερός παρέμεινε ο δείκτης φόβου που καταρτίζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) τον Ιανουάριο 2024 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2023.  Συγκεκριμένα, ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV τον Ιανουάριο του 2024 έφτασε το 23,90% στις 31/1/2024 από 23,86% στις 29/12/2023.

Η εξέλιξη του δείκτη μαρτυρά ότι η αβεβαιότητα για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα.

Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε, φτάνοντας το 24,67% τον Ιανουάριο του 2024 από 25,34% τον Δεκέμβριο του 2023. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,31%.

Ακόμη, το ΚΕΠΕ κατήρτισε τον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης.

Ο δείκτης παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Οκτώβριο του 2023,2 ο ΣΔΠ σημείωσε εκ νέου πτώση, σε συνέχεια της οριακής πτώσης της προηγούμενης περιόδου αναφοράς, ενώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα για το σύνολο της περιόδου εξέτασης.

Η εν λόγω εξέλιξη φαίνεται να παρέχει ενδείξεις για μια αντιστροφή της μέχρι πρόσφατα ανοδικής πορείας του ΣΔΠ. Σε αυτήν τη βάση, δύναται να σηματοδοτεί λιγότερο ευνοϊκές προσδοκίες και εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για μια ενδιάμεση ανάσχεση της βελτίωσης των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών.

Οι ενδείξεις αυτές πιθανόν συνδέονται με την αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων, ως απόρροια της πολεμικής σύρραξης μεταξύ παλαιστινιακών οργανώσεων υπό την ηγεσία της Χαμάς και του Ισραήλ. Για την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων, αναγκαία καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να προσφέρει επιπλέον πληροφόρηση αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu