Επικαιρότητα

Κλιματικός Νόμος: Νέα δεδομένα για οικοδομές, ασφάλιση κατοικίας, Ι.Χ. και ταξί

Financialreport.gr

Η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού υπαγορεύει τη μετάθεση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028. Ο στόχος αυτός θα αναθεωρηθεί το 2023, εφόσον θεωρηθεί εφικτή η απόσυρση τους νωρίτερα, πάντα, όμως, υπό το πρίσμα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο νέος κλιματικός νόμος, ο οποίος παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον υφυπουργό, Γιώργο Αμυρά και τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Με την ολοκλήρωση της, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε «για ιστορική νομοθετική πρωτοβουλία, για πρώτη φορά η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μετουσιώνεται σε νομοθετική πρωτοβουλία».

Ο πρώτος κλιματικός νόμος που αποκτά η χώρα φέρνει σημαντικές αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα:

  • Τίθεται στόχος η Ελλάδα ως το 2050 να καταστεί κλιματικά ουδέτερη, με ενδιάμεσους στόχους, να έχουν μειωθεί οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% ως το 2030 και κατά 80% ως το 2040.
  • Εκτός από τις Περιφέρειες και οι Δήμοι εμπλέκονται με δημοτικά σχέδια μείωσης εκπομπών CO2 ανά 5ετία, που θα αποτελούν προϋπόθεση για τις χρηματοδοτήσεις.
  • Για τα κτίρια, απαγορεύεται από το 2023 η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου, το 2025 απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου γενικά σε νέα κτίρια, ενώ από το 2030 απαγορεύεται η χρήση καυστήρων πετρελαίου. Σήμερα οι συνδέσεις φυσικού αερίου υπολογίζονται σε 500.000 σε σύνολο 4,5 εκατομμυρίων κτιρίων. Τα κτίρια που θερμαίνονται με καυστήρες πετρελαίου και θα πρέπει μέχρι το 2030 να αντικαταστήσουν τα συστήματά τους, υπολογίζονται έως το 40% του συνόλου των κτιρίων. Εκτός από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» μελετώνται και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά να επενδύσουν στην αλλαγή του καυστήρα τους και να επωφεληθούν από τη μείωση του κόστους της θέρμανσης.
  • Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά θεσπίζεται στόχος μείωσης των εκπομπών κατά 80%, με απαγόρευση της χρήσης μαζούτ από το 2030.
  • Από το 2025 σε όλα τα νέα κτίρια σε ζώνες υψηλής τρωτότητας καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση έναντι κινδύνων κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για τις περιοχές όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιές πλημμύρες κλπ.
  • Στα ειδικά κτίρια – βιομηχανίες, αποθήκες, εμπορικά κτίρια κλπ – με κάλυψη μεγαλύτερη των 500 τμ για τα οποία οι οικοδομικές άδειες υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2023, εξαιρουμένων των τουριστικών καταλυμάτων και των ναών, καθίσταται υποχρεωτική η τοποθέτηση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή θερμικά ηλιακά συστήματα σε ποσοστό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της κάλυψης.
  • Από το 2023, το 1/4 των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης ρύπων έως 50γρ CO2/χλμ.
  • Από το 2030, τα νέα οχήματα που θα ταξινομούνται θα πρέπει να είναι μηδενικών εκπομπών.
  • Από το 2025 υποχρεωτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όλα τα νέα ταξί καθώς και το 1/3 των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι ηλεκτροκίνητα. Στόχος είναι μέχρι το 2023 να κυκλοφορούν στους δρόμους περί τα 2.000 ηλεκτροκίνητα ταξί. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 τα μέτρα θα εξεταστούν εκ νέου, με σκοπό την επίσπευση και την επέκταση σε επιπλέον περιοχές, ανάλογα με την επαρκή διαθεσιμότητα σταθμών φόρτισης, ενώ όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, επισπεύδεται η διαδικασία τοποθέτησης φορτιστών στις πόλεις
  • Από το 2023, συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν ετήσια έκθεση σχετικά με το ανθρακικό τους αποτύπωμα για το προηγούμενο έτος. Η υποβολή της έκθεσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους.
  • Το μέτρο αφορά στις εξής επιχειρήσεις: Επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο, πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επενδύσεων, επιχειρήσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης, εταιρείες ταχυμεταφορών, επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αλυσίδες λιανεμπορίου που απασχολούν πάνω από 500 εργαζόμενους, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Για την αύξηση της επιδότησης

Ο κ. Σκρέκας ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης της επιδότησης ρεύματος ανέφερε ότι το ποσό των 39 ευρώ καλύπτει την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής έως το επίπεδο των 220 ευρώ/MWh, που είναι η μέση τιμή για τον Νοέμβριο ως τώρα. Άφησε, ωστόσο, ανοιχτή την προοπτική αυτή, ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η συγκυρία των τιμών.

«Εδώ είμαστε», είπε, «εάν χρειαστεί μέχρι το τέλος του έτους να δούμε τι θα κάνουμε μετά τον Ιανουάριο. Συζητάμε τη δημιουργία αυτόματου μηχανισμού που θα υπολογίζει την αύξηση της επιδότησης ανάλογα με τη χονδρεμπορική τιμή, αλλά και το πλεόνασμα του λογαριασμού των ΑΠΕ. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση της Ε.Ε. που αξιολογούμε και αναθεωρούμε την επιδότηση εάν χρειαστεί».

 

 

 

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu