Τεχνολογία

Κομισιόν: Ενέκρινε ιταλική επιδότηση 2 δισ. ευρώ για εργοστάσιο κατασκευής μικροτσίπ

Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στη Σικελία και θα καλύψει όλα τα στάδια κατασκευής, από την πρώτη ύλη έως τις τελικές συσκευές, δηλαδή τρανζίστορ ισχύος και μονάδες ισχύος

Εγκρίθηκαν από την Κομισιόν, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, μέτρα στήριξης ύψους 2 δισ. ευρώ στην Ιταλία, για τη στήριξη της STMicroelectronics σχετικά με την κατασκευή και τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου εργοστασίου παραγωγής μικροτσίπ για ηλεκτροπαραγωγικές συσκευές καρβιδίου του πυριτίου («SiC»), στην Κατάνια, στη Σικελία.

Το μέτρο θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, την ανθεκτικότητα και την ψηφιακή κυριαρχία της Ευρώπης στις τεχνολογίες ημιαγωγών, σύμφωνα με τους στόχους που ορίζονται στην ανακοίνωση του European Chips Act. Το μέτρο θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης.

Το ιταλικό μέτρο

Η Ιταλία κοινοποίησε στην Επιτροπή το σχέδιό της να υποστηρίξει το έργο της ST Catania Campus για την κατασκευή και τη λειτουργία μιας ολοκληρωμένης μονάδας κατασκευής τσιπ για συσκευές ισχύος SiC.

Το SiC είναι ένα σύνθετο υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλακών που χρησιμεύουν ως βάση για συγκεκριμένα μικροτσίπ, που χρησιμοποιούνται σε συσκευές ισχύος υψηλής απόδοσης, όπως σε ηλεκτρικά οχήματα, σταθμούς ταχείας φόρτισης, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και άλλες βιομηχανικές εφαρμογές.

Το εργοστάσιο θα καλύψει όλα τα στάδια κατασκευής, από την πρώτη ύλη έως τις τελικές συσκευές, δηλαδή τρανζίστορ ισχύος και μονάδες ισχύος.

Η βοήθεια θα λάβει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης περίπου 2 δισ. ευρώ προς την STMicroelectronics για τη στήριξη της επένδυσής της συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ.

Το έργο θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας μεγάλης κλίμακας μονάδας παραγωγής για τσιπ SiC υψηλής απόδοσης, βασισμένα σε πλάκες διαμέτρου 200 mm, που θα υποβληθούν σε επεξεργασία σε μονάδες και άλλες συσκευές που χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, από την αυτοκινητοβιομηχανία, στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Η εγκατάσταση προγραμματίζεται να λειτουργήσει με πλήρη δυναμικότητα το 2032.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu