Μαζικός εκσυγχρονισμός ενόψει ενεργειακής μετάβασης - Θα ενισχυθούν οι διασυνοριακές συνδέσεις για τη βέλτιστη και ασφαλέστερη ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών στο παλαιωμένο δίκτυο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπονήσει σχέδιο 584 δισ. ευρώ για την αναδιαμόρφωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μπορούν να διαχειριστούν την επικείμενη εισροή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Το όραμα της Κομισιόν, που θα ανακοινωθεί και θα εξειδικευτεί την επόμενη εβδομάδα, αφορά τόνωση των επενδύσεων στη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης, ιδιαίτερα σε διασυνοριακές συνδέσεις με σκοπό την καλύτερη ενσωμάτωση υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg. Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δέσμευση για επιτάχυνση αδειοδοτήσεων και κάλεσμα για νέα χρηματοδοτικά μέσα, μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
«Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης αντιμετωπίζουν νέες και σημαντικές προκλήσεις», αναφέρει το προσχέδιο, το οποίο υπόκειται σε αλλαγές. «Θα χρειαστεί να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη ζήτηση που συνδέεται με την καθαρή κινητικότητα, τη θέρμανση και την ψύξη, την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας και την έναρξη της παραγωγής πράσινου υδρογόνου».
Τα δίκτυα μεταφοράς αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση για τα επόμενα χρόνια, καθώς τα κράτη μέλη διαθέτουν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια να φτάνουν στο μέγιστο της δυναμικότητας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και του έτους. Υπογραμμίζεται, επομένως, η ανάγκη για όλο και πιο έξυπνα δίκτυα που μπορούν να ενσωματώνουν λύσεις αποθήκευσης, όπως μπαταρίες, ώστε η ισχύς να ρέει όπου και όταν χρειάζεται περισσότερο.
Το προσχέδιο του εγγράφου υπογραμμίζει ότι το 40% των δικτύων διανομής στην Ευρώπη έχει ηλικία άνω των τεσσάρων δεκαετιών. Η κατανάλωση ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί 60% έως το 2030.
Το σχέδιο έχει στόχο επίσης να ενισχυθεί η κυβερνοασφάλεια των δικτύων, εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χούθι: Νέα επίθεση με drones στο διυλιστήριο της Aramco στη Τζαζάν
- Αεροδρόμια ΥΠΑ: Νέα υψηλά στην επιβατική κίνηση – Άνοδος 5,1% στο επτάμηνο
- Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση κοντά στο στρατόπεδο «Καποτά» στο Μενίδι
- Ευρωπαϊκές αγορές: Αντοχές κοντά στα ιστορικά υψηλά, «βουτιά» στα μέταλλα και ράλι σε Adyen – Maersk
- ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΔΙΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.Ε.Β.Ε. ΤΡΟΦ., ΑΝΤΙΠΡΟΣ/ΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΩΝ - ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
- ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.Ε.Β.Ε. ΤΡΟΦ., ΑΝΤΙΠΡΟΣ/ΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- Η Hellenic Cables αναλαμβάνει από τον ΑΔΜΗΕ έργο 1,5 δισ. ευρώ για τη διασύνδεση Κορίνθου – Κω
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








