Έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η Κομισιόν, η οποία προβλέπει ανάπτυξη κάτω του μηδενός στην Ευρωζώνη το 2020.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen χαρακτήρισε σοκ για την ευρωπαϊκή οικονομία τον κορωνοϊό, τόνισε ωστόσο ότι εάν συνεργαστούν τα κράτη -μέλη, το σοκ θα είναι προσωρινό.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανακοίνωσε κρατικές ενισχύσεις, ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας και πρωτοβουλία 37 δισ. ευρώ για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργασίας.
Η ευελιξία θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να στηρίξουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις, τόνισε η προέδρος της Ε.Ε.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα αιτηθεί 8 δισ. για τη στήριξη 100 χιλ. μικρών επιχειρήσεων
Θα στηριχθούν και οι αεροπορικές, σημείωσε.
Η Ursula von der Leyen άφησε αιχμές κατά του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο οι απαγορεύσεις ταξιδιών.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αναστολή των αεροπορικών ταξιδιών από την Ευρώπη για ένα μήνα.
Η Κομισιόν προτείνει επίσης τη δημιουργία κατευθυντηρίων γραμμών για εξετάσεις κορωνοϊού στα σύνορα.
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis τόνισε ότι η ΕΚΤ μπορεί να στηρίξει την ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και έκανε λόγο για πλήρη ευελιξία από τις τραπεζικές εποπτικές αρχές.
Επίσης ανακοίνωσε την παροχή εγγυήσεων 1 δισ. από τον ευρω-προϋπολογισμό για δάνεια 8 δισ. σε 100 χιλ. επιχειρήσεις.
Η επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας για να αντιμετωπιστεί η χωρίς προηγούμενο κατάσταση στην Ευρωζώνη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η επόμενη ημέρα του τεχνολογικού sell-off: Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν την ανάκαμψη
- Fitch: Δεν αναβάθμισε την Ελλάδα – Οι αδυναμίες που επισημαίνει ο οίκος
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - Γνωστοποίηση σημαντικών αλλαγών στα δικαιώματα ψήφου σύμφωνα με το ν. 3556/2007, όπως ισχύει
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - Ολοκλήρωση της συγχώνευσης με απορρόφηση από την Τράπεζα Πειραιώς κατά 100% θυγατρικών εταιρειών
- Ευρωαγορές: Βουτιά στους δείκτες, κύμα ρευστοποιήσεων στις μετοχές
- Telegraph: Το Ιράν ζητά S-400 από τον Πούτιν – Η μυστική επιστολή και το σχέδιο στρατιωτικής θωράκισης της Τεχεράνης
- ΣΕΤΕ: «Όχι» στη νέα αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων στο 1% – Αδικαιολόγητη η πρόσθετη επιβάρυνση
- Αιφνιδιαστική ακύρωση από Τραμπ: Στον «πάγο» η επιτροπή των ισχυρών της τεχνολογίας
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








