Επιχειρήσεις

Κόντρα ξενοδόχων Αθήνας – Δούκα: Η οικονομική συνεισφορά μας στους δήμους γίνεται μέσα από δεκάδες φόρους

Απάντηση των ξενοδόχων Αττικής στον δήμαρχο Αθηναίων που έκανε λόγο για επιβολή τέλους λόγω υπερτουρισμού της πρωτεύουσας - Τα 11 δισ. ευρώ έσοδα των ξενοδοχείων, σαφώς δεν αφορούν στον Δήμο της Αθήνας, αλλά ολόκληρη τη χώρα, του απαντούν

Την άμεση αντίδραση των ξενοδόχων της Αθήνας προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών  του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ότι λόγω υπερτουρισμού της Αθήνας και υπερκερδών των ξενοδοχείων θα επιβάλει τέλος.

Συγκεκριμένα ο κ. Δούκας ανέφερε ότι έχει αυξηθεί πολύ η τουριστική δραστηριότητα στον Δήμο της Αθήνας, με θετικά σημεία αυτού του φαινομένου τον πλούτο, την ανάπτυξη εστιατορίων, μπαρ και δραστηριοτήτων, όμως υπάρχουν περιοχές ήδη υπερκορεσμένες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χ. Δούκας: Θα μπούνε τέλη στα ξενοδοχεία της Αθήνας λόγω υπερτουρισμού και υπερκερδών

Πρέπει να κρατάμε την πόλη καθαρή, αλλά πλέον για 7 εκατ. κόσμο, καθώς έχει τριπλάσιο τουρισμό, είπε ο Δήμαρχος της Αθήνας μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

«Πρέπει να κρατάμε την πόλη καθαρή, αλλά πλέον για 7 εκατ. κόσμο, καθώς έχει τριπλάσιο τουρισμό. Χρειάζονται νέα εργαλεία, νέοι τρόποι και δομές για να γίνεται αυτό, αλλιώς θα έχουν πρόβλημα οι ίδιοι οι κάτοικοι» σημείωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις να δίδεται στον Δήμο ένα ποσοστό από τους αυξημένους τζίρους των ξενοδοχείων, προσθέτοντας ότι υπάρχει ήδη ένα τέλος ανθεκτικότητας, αλλά αυτό δεν επιστρέφει στην πόλη.

Η απάντηση των ξενοδόχων

Έτσι, με ανοικτή επιστολή η Ένωση ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού απαντάει στον κ. Δούκα ως εξής:

Με πολύ ενδιαφέρον διαβάσαμε πλήθος χθεσινών και σημερινών δημοσιευμάτων που αφορούν στις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων κυρίου Χάρη Δούκα στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Υπήρξαν αναφορές στην ανάγκη να κρατηθεί η Αθήνα καθαρή, αλλά και σε ‘υπερτουρισμό’, σε ‘υπερκορεσμένες περιοχές’, σε μέρος των εσόδων που πρέπει να επιστραφεί στην πόλη… Και ακούσαμε / διαβάσαμε μεταξύ άλλων την φράση του κ. Δούκα: «Όποιοι κερδίζουν πολύ μεγάλα έσοδα αξιοποιώντας τις υποδομές της πόλης, πρέπει να γυρνάνε και κάτι στην πόλη». Και αναρωτιόμαστε:

Τα αθηναϊκά ξενοδοχεία συνεισφέρουν; Φυσικά. Συνεισφέρουν μήπως περισσότερο όλων; Βεβαίως. Ελέγχονται καθ’ όλα και με τον πλέον αυστηρό τρόπο; Πάντοτε. Αρνήθηκαν να συνεισφέρουν με πολλαπλούς τρόπους στην πόλη, ακόμη και με δωρεές για έργα βιτρίνας, ακόμη και με προσφορά χιλιάδων δωρεάν δωματίων για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, ακόμη και για τα πολύπλοκα κοινωνικά προβλήματα της πόλης μας; Ουδέποτε αρνήθηκαν!

Μήπως έχει ήδη καταθέσει η αθηναϊκή Ξενοδοχεία σειρά ερευνών και μελετών για την «φέρουσα ικανότητα» της πόλης σε τουριστικά καταλύματα, για την καθαριότητα, για την ικανοποίηση των επισκεπτών;

Γενικότερα, το έργο που έχουν καταθέσει τα ξενοδοχεία της Αθήνας -ειδικά για τον Δήμο Αθηναίων- όπως και η οικονομική συνεισφορά τους σε Δήμους και Κράτος μέσα από δεκάδες φόρους επενδύσεων και φόρους λειτουργίας που πληρώνονται από τα ξενοδοχεία, (σημ. οι 22 σε αριθμό φόροι που αναγράφονται σε σχετική μελέτη ΙΝΣΕΤΕ, έγιναν πλέον 23 μαζί με το πρόσφατο ‘τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση’) -είναι και γνωστό και μετρήσιμο.

Για όλα τα παραπάνω μπορούμε να μιλήσουμε με στοιχεία και αριθμούς.

Ωστόσο, ειλικρινά, μας εκπλήσσουν φράσεις και εκφράσεις οι οποίες εμπεριέχονται στο επίσημο Δ.Τ. του Δήμου Αθηναίων (*) ως απόσπασμα της ομιλίας του -όπως:

«Το 2023 αυξήθηκαν τα έσοδα στα ξενοδοχεία κοντά στο 23%, δηλαδή έφτασαν κοντά στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα ο δήμος το 2023-2024, με βάση τον προϋπολογισμό του ήταν φτωχότερος». Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, να επισημάνουμε πως τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, σαφώς δεν αφορούν στον Δήμο της Αθήνας, αλλά ολόκληρη τη χώρα.

  • «Χρειάζεται να κρατάω την πόλη καθαρή. Αυτό κανονικά θα αφορούσε μια πόλη των 700.000 ίσως και λιγότερους, κατοίκους. Πλέον όμως, πρέπει να κρατάω καθαρή την πόλη για 7 εκατομμύρια κατοίκους και επισκέπτες. Άρα, με τους ίδιους πόρους πρέπει να κρατάω καθαρή την Αθήνα για τριπλάσιο πληθυσμό». Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, από τα 7 εκατομμύρια επισκεπτών που αναφέρετε (σημ. εάν και εφόσον είναι όντως 7 εκατ. oι αφικνούμενοι επισκέπτες που διαμένουν στην Αθήνα), πόσοι διαμένουν μόνο σε ξενοδοχεία; Που αλλού -εκτός από ξενοδοχεία- διαμένουν οι επισκέπτες της Αθήνας; Μήπως και σε πολυκατοικίες που δεν είναι ξενοδοχεία, αλλά έτσι δηλώνουν; Μήπως και σε διαμερίσματα κάθε είδους στις ‘υπερκορεσμένες περιοχές’ που κανείς δεν έλεγξε ως τώρα και ουδείς παρακολουθεί τον ανεξέλεγκτο ρυθμό ανάπτυξής τους, τον αριθμό των κλινών τους που ξεπερνά τις ξενοδοχειακές, την ποιότητα της προσφοράς τους- έως και τα θέματα ασφάλειας των επισκεπτών; Τι έχουν ήδη επισημάνει οι υπάρχουσες μελέτες και έρευνες ΕΞΑΑΑ, ΞΕΕ, ΙΤΕΠ, ΙΝΣΕΤΕ κ.ά. της τελευταίας δεκαετίας σχετικά με την άναρχη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τις επιπτώσεις της, σε οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον κ.ά.;
  • Τέλος, διαβάζουμε: «Αναφερόμενος -ο Δήμαρχος Αθηναίων- στο τέλος παρεπιδημούντων, επί του τζίρου των καταστημάτων εστίασης και ξενοδοχείων ζήτησε να αποδίδεται στους Δήμους όχι το 0,5% αλλά το 2%, όπως ίσχυε αρχικά…. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι σκέφτεται μια πρόταση για ένα φόρο στον τζίρο των ξενοδοχείων, το οποίο να είναι διαφοροποιημένο από περιοχή σε περιοχή».

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, γιατί ειδικά «των ξενοδοχείων»;
Όπως και ο ίδιος επισημαίνετε «θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο, ώστε όσοι έχουν μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό, αξιοποιώντας τις υποδομές της πόλης, να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη».

Θέλουμε να πιστεύουμε πως σαφώς, αναφέρεστε και στους υπολοίπους. Αλλά ποιοι είναι άραγε αυτοί οι υπόλοιποι – όταν αναφέρεστε μόνο στα ξενοδοχεία;

Από πλευράς μας θα προτείναμε να συζητήσετε τα αμιγώς τουριστικά θέματα -και αυτά των υποδομών της Αθήνας- με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του Τουρισμού και της πόλης μας, όπως και με συναρμόδια Υπουργεία – λ.χ. με το Υπουργείο Τουρισμού – για το κοινό όφελος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu