Ψηφίστηκε στη Βουλή η κοινή διάταξη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών
Ταχύτερη και ευκολότερη επίλυση των κτηματολογικών διαφορών μεταξύ του Δημοσίου και των πολιτών, προβλέπει κοινή διάταξη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών, που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή.
Το Δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου υποχρεούνται πλέον να ακολουθήσουν τη διαδικασία της Διαμεσολάβησης σε περίπτωση αντιδικίας με πολίτες, αντί των μαζικών αγωγών που είχαν ως αποτέλεσμα αυξημένο κόστος και ταλαιπωρία.
Συγκεκριμένα, με βάση τη νέα διάταξη, πριν από τη συζήτηση της αγωγής, οι διάδικοι καλούνται σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία Διαμεσολάβησης ενώπιον κτηματολογικού διαμεσολαβητή, εγγεγραμμένου στο ειδικό μητρώο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το Δημόσιο θα εκπροσωπείται από Νομικό Σύμβουλο του Κράτους ή αρμόδιο έμμισθο ή πληρεξούσιο δικηγόρο, οι οποίοι θα προστατεύουν τα συμφέροντα του Δημοσίου, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Σε περίπτωση μη παροχής των εγγράφων θα παράγεται τεκμήριο περί μη προβολής δικαιωμάτων του Δημοσίου ενώ για τον υπάλληλο της αρμόδιας Υπηρεσίας θα αποτελεί ειδικό παράπτωμα, για το οποίο θα επιβάλλονται πειθαρχικές ποινές.
Με την τροποποίηση αυτή επιτυγχάνονται πολλαπλά οφέλη:
- Ταχεία επίλυση κτηματολογικών διαφορών με εξωδικαστικό και αξιόπιστο τρόπο και αποφυγή χρονοβόρων δικαστικών διαδικασιών,
- Αποσυμφόρηση της δικαστικής ύλης και εξοικονόμηση πόρων,
- Ενίσχυση της ασφάλειας Δικαίου, της διαφάνειας των εγγραφών και της εμπιστοσύνης των πολιτών στη λειτουργικότητα του Εθνικού Κτηματολογίου,
- Συστηματική και έγκαιρη συμμετοχή του Δημοσίου σε μια θεσμικά διασφαλισμένη διαδικασία.
Η εφαρμογή της διάταξης εκκινεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2025 ώστε να διασφαλιστεί η επαρκής προετοιμασία των εμπλεκόμενων προσώπων και υπηρεσιών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ποδηλατόδρομος ή αναγέννηση του σιδηροδρόμου Πελοποννήσου; Τι αλλάζει μετά τις παρεμβάσεις Μανιάτη και της ΕΛΛΕΤ
- Εκλογές στα κατεχόμενα της Κύπρου: Ολική ανατροπή με νικητή τον Ερχιουρμάν
- Νέο διοικητικό συμβούλιο στην Τράπεζα Χανίων
- Νέο κύμα ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα
- Οι Χούθι κρατούν 20 εργαζομένους του ΟΗΕ
- Ληστεία στο Λούβρο: Τι έκλεψαν, πως έδρασαν οι δράστες
- Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει μηδενικό ΦΠΑ στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών
- Ρωσία: Tο τεράστιο εργοστάσιο ανέστειλε την εισαγωγή φυσικού αερίου από το Καζακστάν μετά την επίθεση με ουκρανικό drone
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις