Η κ. Λαγκάρντ έδωσε έμφαση στο ψηφιακό ευρώ και την ενιαία κεφαλαιαγορά
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η πρόσφατη άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι συνέπεια της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και μια ευκαιρία για την Ευρώπη.
«Είναι εντυπωσιακό να σημειωθεί ότι σε μια περίοδο αβεβαιότητας, όπου κανονικά θα έπρεπε να είχαμε δει το δολάριο να ανατιμάται σημαντικά, συνέβη το αντίθετο: το ευρώ ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου», δήλωσε η ίδια στη La Tribune Dimanche. «Είναι αντιφατικό, αλλά δικαιολογείται από την αβεβαιότητα και την απώλεια εμπιστοσύνης στις πολιτικές των ΗΠΑ μεταξύ ορισμένων τμημάτων των χρηματοπιστωτικών αγορών».
Επαναλαμβάνοντας προηγούμενα σχόλια, η Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε το Σάββατο ότι «περισσότερο από απειλή, είναι μια ευκαιρία» και ότι «οι ηγέτες πρέπει να επιταχύνουν τη διαδικασία εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Σε μια εποχή που βλέπουμε το κράτος δικαίου, το δικαστικό σύστημα και τους εμπορικούς κανόνες να αμφισβητούνται στις ΗΠΑ, όπου η αβεβαιότητα είναι μόνιμη και ανανεώνεται καθημερινά, η Ευρώπη δικαίως γίνεται αντιληπτή ως ένας σταθερός οικονομικός και πολιτικός χώρος, με υγιές νόμισμα και ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα», δήλωσε η ίδια.
Η κ. Λαγκάρντ έδωσε έμφαση στο ψηφιακό ευρώ και την ενιαία κεφαλαιαγορά, λέγοντας ότι «υπάρχει ένα ρεύμα πιο ισχυρό από οτιδήποτε άλλο έχω δει στα έξι χρόνια θητείας μου» και στους δύο τομείς. «Πρέπει επίσης να επιτύχουμε την εναρμόνιση της εποπτείας, όπως καταφέραμε να κάνουμε στον τραπεζικό τομέα».
Οι επενδυτές έχουν βιαστεί να εγκαταλείψουν το δολάριο ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος, με το δολάριο να υποχωρεί έναντι κάθε άλλου σημαντικού νομίσματος που παρακολουθείται από το Bloomberg. Αυτό αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες για τη χάραξη πολιτικής στις ΗΠΑ, που κυμαίνονται από τις αλλοπρόσαλλες δασμολογικές πολιτικές που θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομία της χώρας μέχρι τις απειλές για την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Kodak: Η εταιρεία με ιστορία 133 ετών δεν μπορεί να καλύψει χρέη 500 εκατ. ευρώ
- Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Σίσι με έμφαση σε Γάζα και διμερή θέματα
- Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Παλαιόχωρας Χανίων
- ΝΑΤΟ: Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων επιβεβαίωσαν την στήριξή τους στην Ουκρανία
- Κουτσούμπας από Πάτρα: «Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης στις πυρκαγιές- Δεν είχε πυρασφάλεια η ΒΙΠΕ»
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Κρις Πάππας: Η θέση των ΗΠΑ για την Τουρκία και τα F-35 δεν έχει αλλάξει
- Τραμπ: Ζητάει τώρα την παραίτηση της Λίζα Κουκ, μέλος του ΔΣ της Fed
- Μητσοτάκης για συλλήψεις εμπρηστών: Τέλος η ατιμωρησία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις