Ο πληθωρισμός βρίσκεται σίγουρα σε μια φθίνουσα πορεία, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ σύμφωνα με το Bloomberg
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πεπεισμένη ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, αν και η πρόοδος τους επόμενους μήνες θα είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Αυτή η αισιοδοξία επέτρεψε στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Λαγκάρντ στην Κροατία. Η ίδια, αρνήθηκε να σχολιάσει την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές που προέρχεται από την πατρίδα της, τη Γαλλία, όπου οι μετοχές και τα ομόλογα έπεσαν εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας.
“Έχουμε πολλές προκλήσεις, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι οδεύουμε τώρα προς μια αποπληθωριστική πορεία που θα έχει μικρά σκαμπανεβάσματα εδώ και εκεί”, δήλωσε η Λαγκάρντ. “Αλλά βρίσκεται σίγουρα σε μια φθίνουσα πορεία”.
Παρά την αυτοπεποίθηση αυτή, οι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί ως προς την πορεία των επιτοκίων μετά την αρχική μείωση της περασμένης εβδομάδας. Η αβεβαιότητα σχετικά με τον πληθωρισμό που απορρέει από την αύξηση των μισθών, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τα σχέδια άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών παραμένει υψηλή και οι τιμές καταναλωτή καθώς και οι πρόσφατες μετρήσεις των αμοιβών των εργαζομένων έχουν υπερβεί τα όρια.
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% το τελευταίο τρίμηνο του επόμενου έτους και η Λαγκάρντ δήλωσε ότι “εκτός και αν έχουμε ένα μεγάλο σοκ ή αν έχουμε καθοδικούς κινδύνους που θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, αυτή είναι η κατεύθυνση της πορείας”.
Μιλώντας νωρίτερα την Παρασκευή στην εκδήλωση στο Ντουμπρόβνικ, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο -συνήθως μία από τις πιο συγκρατημένες φωνές του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ- ζήτησε σύνεση στην περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού. Ο Σλοβένος ομόλογός του, Μπόστιαν Βάσλε, δήλωσε ότι τα επιτόκια δεν θα μειωθούν με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό που αυξήθηκαν.
Ερωτηθείσα σχετικά με τις ανησυχίες των χρηματοπιστωτικών αγορών ότι οι πρόωρες εκλογές στη Γαλλία θα μπορούσαν να αναδείξουν μια κυβέρνηση που θα ευνοούσε μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τις εγχώριες πολιτικές καταστάσεις. “Θα πω απλώς ότι είναι καθήκον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εκπληρώσει την εντολή της και να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και να επιστρέψει στον στόχο”, σημείωσε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπιες απώλειες με υψηλό τζίρο. Μεγάλη πτώση για Lamda Development, ΒΙΟΧΑΛΚΟ
- Η σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν απογειώνει τις παραγγελίες supertankers – Ισχυρό ελληνικό αποτύπωμα
- Η Κίνα πιέζει το Ιράν να συγκρατήσει τους Χούθι μετά από έκκληση της Σαουδικής Αραβίας
- Wall Street: Ράλι με «καύσιμο» την πτώση του πετρελαίου – Ανακούφιση μετά την αύξηση επιτοκίων της Fed
- SEC: Πράσινο φως στις tokenized μετοχές – Πιο κοντά σε μια Wall Street που λειτουργεί 24/7
- Lucid και Bolt βάζουν 25.000 ρομποταξί στους δρόμους της Ευρώπης
- ΗΠΑ: Στις 196.000 υποχώρησαν οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας – Κάτω από τις προβλέψεις
- ΑΤΤΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε. - Πρόσκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








