Διεθνή

Λαγκάρντ: Σταθερά στον στόχο για πληθωρισμό 2% – Υψηλά επιτόκια «για όσο χρειαστεί»

«Το νέο περιβάλλον θέτει το υπόβαθρο για μεγαλύτερα σχετικά σοκ τιμών από ό,τι βλέπαμε πριν από την πανδημία», προειδοποίησε η πρόεδρος της ΕΚΤ

Πρέπει να κρατήσουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα όσο είναι απαραίτητο, προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη επιστροφή στον πληθωριστικό στόχο του 2%, διαμήνυσε η επικεφαλής της ΕΚΤ , Κριστίν Λαγκάρντ, από το ΕΚΤ, ΕΠΙΤΟΚΙΑJackson Hole, στις ΗΠΑ..

Οφείλουμε, πρόσθεσε, να παραμείνουμε προσηλωμένοι και δεσμευμένοι στους σαφείς μας στόχους.

«Εφόσον αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες επενδυτικές ανάγκες και εξίσου ισχυρούς περιορισμούς στην προσφορά, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω πιέσεις στις τιμές. Οι αλλαγές μπροστά μας ενδέχεται να διαρκέσουν επί μακρόν», τόνισε.

«Δεν αποκλείεται να βιώσουμε περισσότερα σοκ που θα προκύψουν από την πλευρά της προσφοράς. Αλλάζει τόσο η φύση της αγοράς εργασίας όσο και το ενεργειακό τοπίο, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής», συνέχισε.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, που πιθανότατα έπεσε μόνο λίγο αυτό τον μήνα, έχει δώσει τροφή σε υποθέσεις για τελική αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον επόμενο μήνα.

Τα στοιχεία, που θα δημοσιοποιηθούν από την Eurostat στις 31 Αυγούστου, κρίνονται άκρως σημαντικά προκειμένου οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ να σταθμίσουν εάν οι εννέα αυξήσεις επιτοκίων από τα μέσα του 2022 θα φανούν επαρκείς ώστε να επαναπροσγειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%.

Αφού η ΕΚΤ αύξησε τελευταία φορά τα επιτόκια τον Ιούλιο, η Λαγκάρντ παρέμεινε επιφυλακτική καθώς η οικονομία της ευρωζώνης επιβαρύνθηκε τόσο από τις αυξημένες τιμές όσο και, πιο πρόσφατα, από τη νομισματική σύσφιξη που επιβλήθηκε για να τις περιορίσει.

«Θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε η μεγαλύτερη αστάθεια στις σχετικές τιμές να μην εισχωρήσει σε μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό μέσω των μισθών που «κυνηγούν» επανειλημμένα τις τιμές», είπε η Λαγκάρντ. «Αυτό θα μπορούσε να κάνει τον πληθωρισμό πιο επίμονο εάν οι αναμενόμενες μισθολογικές αυξήσεις ενσωματωθούν στη συνέχεια στις αποφάσεις τιμολόγησης των επιχειρήσεων, προκαλώντας αυτό που ονόμασα ”tit-for-tat” πληθωρισμό (αντίποινα σε είδος)».

Έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα σηματοδότησε περαιτέρω οικονομική αδυναμία τον Αύγουστο, καθώς ο τομέας των υπηρεσιών ακολούθησε τη μεταποίηση σε ύφεση. Τα δεδομένα ώθησαν τους επενδυτές να στοιχηματίσουν σε παύση τον επόμενο μήνα.

Τα δεδομένα άλλαξε η βουτιά στον γερμανικό PMI, με τους traders πλέον να βλέπουν ως πιθανότερο σενάριο το «πάσο» από την κεντρική τράπεζα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu