Διεθνή

Λέιν (ΕΚΤ): Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να είναι περιοριστική όλη τη χρονιά

Η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει υποστηριχθεί από πολλούς

«Ανοιχτός» είναι ο δρόμος, προκειμένου η ΕΚΤ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, ωστόσο θα πρέπει να διατηρήσει την πολιτική της σε περιοριστικό έδαφος μέχρι το 2024, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της κεντρικής τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

«Ο καλύτερος τρόπος για να πλαισιώσουμε τη συζήτηση φέτος είναι ότι εξακολουθούμε να πρέπει να είμαστε περιοριστικοί όλο το χρόνο», δήλωσε ο Λέιν στους Financial Times σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα. «Αλλά εντός της ζώνης της περιοριστικότητας μπορούμε να κινηθούμε κάπως προς τα κάτω». Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική μιας κίνησης στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, είπε ότι «εκτός μεγάλων εκπλήξεων, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά σε αυτά που βλέπουμε για να καταργήσουμε το ανώτατο επίπεδο περιορισμού».

Η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει υποστηριχθεί από πολλούς. Τα επόμενα βήματα είναι λιγότερο σαφή, με τις αγορές να αναμένουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιούλιο και θα συνεχίσουν τις μειώσεις τον Σεπτέμβριο. Αυτή η παύση είναι στο ίδιο μήκος κύματος και με τα σχόλια των αξιωματούχων της ΕΚΤ Γιοακίμ Νάγκελ και Ιζαμπέλ Σνάμπελ, αν και τα περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παρέμειναν σιωπηλά επί του θέματος.

«Το επόμενο έτος, με τον πληθωρισμό να πλησιάζει ορατά το στόχο, τότε η διασφάλιση ότι το επιτόκιο θα μειωθεί σε επίπεδο που θα συνάδει με το στόχο αυτό, θα είναι μια διαφορετική συζήτηση», δήλωσε ο Λέιν.

Η κίνηση των επιτοκίων του επόμενου μήνα γίνεται με φόντο τον πληθωρισμό που ενδεχομένως αυξήθηκε τον Μάιο. Επιπλέον, το λεγόμενο βασικό μέτρο στο οποίο τείνουν να εστιάζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής – επειδή αφαιρεί ασταθή στοιχεία όπως η ενέργεια – πιθανώς σταμάτησε να αποδυναμώνεται για πρώτη φορά από τον Ιούλιο.

Επιπλέον, ένας βασικός δείκτης μισθών που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα επιταχύνθηκε επίσης το πρώτο τρίμηνο, αν και η Λέιν δήλωσε ότι «η συνολική κατεύθυνση των μισθών εξακολουθεί να δείχνει επιβράδυνση, η οποία είναι απαραίτητη». «Τα πράγματα θα είναι ανώμαλα και τα πράγματα θα είναι σταδιακά», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu