Διεθνή

Λουίς ντε Γκίντος: Δεν νικήσαμε τον πληθωρισμό, ανησυχούμε για τις αυξήσεις μισθών

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές» με την επιβράδυνση του πληθωρισμού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί ακόμη να πει ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο, ακόμη και μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Λουίς ντε Γκίντος.

Τα στοιχεία «ήταν μια θετική έκπληξη», αλλά «οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές» δήλωσε ο Γκίντος στη Μαδρίτη τη Δευτέρα. Ενώ η «διαδικασία αποπληθωρισμού» είναι ισχυρή, προειδοποίησε ότι «βλέπουμε πολύ μεγάλες αυξήσεις μισθών» σε τμήματα της ευρωζώνης.

Ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 2,4%, προκαλώντας έκπληξη στους οικονομολόγους και ωθώντας τους επενδυτές να εκτιμήσουν πλήρως τη μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο. Η ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνει σε στάση αναμονής την επόμενη εβδομάδα στην τελική της απόφαση για το 2023, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Γκίντος παρέμεινε στο μάντρα της ΕΚΤ για το θέμα, λέγοντας ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση και εξαρτώνται από τα δεδομένα.

«Το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξάνεται στην Ευρώπη και αυτό είναι μία από τις ανησυχίες σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη του πληθωρισμού», είπε. «Δεν μπορούμε να κηρύξουμε τη νίκη».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu