Ενέργεια

Macquarie: Προς πώληση μέρος της συμμετοχής στην Cadent

Η Cadent εκμεταλλεύεται δίκτυα φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων από την Αυστραλία Macquarie, που έχει επενδύσει και στην Ελλάδα (ΔΕΔΔΗΕ και αλλού ) προτίθεται να πουλήσει μαζί με έναν άλλο μέτοχο ένα τμήμα αξίας 1,3 δισ. λιρών της Cadent, της επιχείρισης που εκμεταλλλεύεται δίκτυα φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Άυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο πηγές που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Macquarie η οποία κατέχει επί του παρόντος το 26% της επιχείρησης βρίσκεται σε αρχικό στάδιο συζητήσεων για την πώληση σχεδόν του 5% των μετοχών. Η Cadent διαχειρίζεται περίπου τα μισά από τα οκτώ τοπικά δίκτυα διανομής φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου, παρέχοντας φυσικό αέριο σε 11 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις στη Βορειοδυτική και Ανατολική Αγγλία, στα Midlands και στο βόρειο Λονδίνο.

Επίσης η εταιρεία Hermes με έδρα τις ΗΠΑ θέλει να πουλήσει μερίδιο 4,6% από τη συνολική συμμετοχή της που είναι 13% στην Cadent.

Η πώληση θα είναι ένα βασικό τεστ της όρεξης των επενδυτών για υποδομές φυσικού αερίου, καθώς η Βρετανία προσπαθεί να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου για να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Οι ιδιοκτήτες αγωγών φυσικού αερίου ελπίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενθαρρύνει τη χρήση υδρογόνου, το οποίο δεν παράγει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όταν καίγεται, ως αντικατάσταση του φυσικού αερίου για τη θέρμανση των σπιτιών.

Η Macquarie αύξησε τις επενδύσεις της στις υποδομές φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου, αγοράζοντας την Cadent το 2017. Πριν από τρία χρόνια, αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο (60%) στο δίκτυο μεταφοράς και μέτρησης φυσικού αερίου της National Grid σε συνεργασία με την British Columbia Investment. Πέρυσι, αύξησε αυτό το ποσοστό στο 80%.

Οι αγωγοί υψηλής πίεσης στο δίκτυο μεταφοράς μεταφέρουν αέριο από τη Βόρεια Θάλασσα και εισάγουν μέσω τερματικών σταθμών αέριο το οποίο διοχετεύουν σε μεγάλες αποστάσεις σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας και εργοστάσια, καθώς και σε περιφερειακά δίκτυα διανομής όπως αυτό της Cadent, μέσω της οποίας διοχετεύεται σε τελικούς κατανωλωτές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Η Cadent έχει ήδη αντικαταστήσει το 70% των χαλύβδινων σωλήνων της με τους πλαστικούς σωλήνες που είναι απαραίτητοι για τη διανομή υδρογόνου. Πιστεύει ότι μπορεί να μετατρέψει το δίκτυό της σε υδρογόνο, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τον μελλοντικό της ρόλο στον κλάδο της ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα αποφασίσει για τον ρόλο του υδρογόνου σε ότι αφορά στη θέρμανση των σπιτιών το 2026, μετά από δοκιμές. Όμως δύο δοκιμές ακυρώθηκαν πέρυσι λόγω της τοπικής αντίθεσης και της χαμηλής διαθεσιμότητας υδρογόνου, αφήνοντας μόνο μία να εκτελεστεί, στο Φάιφ της Σκωτίας.

Ο Macquarie είπε ότι δεν υπήρξε αλλαγή στη στρατηγική παρά την πώληση. «Είμαστε δεσμευμένοι μακροπρόθεσμοι μέτοχοι της Cadent και υποστηρίζουμε σημαντικές επενδύσεις σε όλο το δίκτυο για να διατηρήσουμε την ασφαλή, ασφαλή και αξιόπιστη παροχή φυσικού αερίου», ανέφερε ο όμιλος.

Πρόσθεσε ότι είχε αυξήσει τη μέση ετήσια επένδυση στην Cadent στα 830 εκατομμύρια λίρες τα έτη 2018-2024 σε σύγκριση με 536 εκατομμύρια £ μεταξύ 2014 και 2017, ενώ οι λογαριασμοί πελατών είχαν μειωθεί κατά 15% σε πραγματικούς όρους.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu