Πρόσωπα

Μάριος Ηλιόπουλος: Ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ, που έγινε γνωστός από την κόντρα με την Τράπεζα Πειραιώς

Ο 54χρονος εφοπλιστής δραστηριοποιείται στην ποντοπόρο ναυτιλία

Σε νέα εποχή μπαίνει από σήμερα η ΠΑΕ ΑΕΚ, με την μεταβίβαση των μετοχών από τον Δημήτρη Μελισσανίδη στον εφοπλιστή, Μάριο Ηλιόπουλο. Ο Μάριος Ηλιόπουλος είναι οπαδός της ΑΕΚ, ενώ τα τελευταία χρόνια διατηρεί στενή επαγγελματική σχέση με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Ο 54χρονος εφοπλιστής δραστηριοποιείται στην ναυτιλία με εταιρίες που επεκτείνονται με κινήσεις- αστραπή. Είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ναυτιλιακών υπηρεσιών «Seajet», η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των ταχυπλόων σκαφών που εξυπηρετούν τα ελληνικά νησιά. Η Seajets είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο είδος της στην Ελλάδα με στόλο ταχυπλόων που συνδέουν πολλά νησιά του Αιγαίου.

Ο Μάριος Ηλιόπουλος έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και επέκταση της εταιρείας, καθιστώντας την μια από τις κορυφαίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, έχει γίνει γνωστός και για την συμμετοχή του σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες, επεκτείνοντας την επιρροή του πέρα από τον ναυτιλιακό τομέα.

Ακόμα, μία από τις επικερδείς του επιχειρηματικές κινήσεις ήταν οι αγορές και οι πωλήσεις κρουαζιερόπλοιων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πώληση του κρουαζιερόπλοιου, Aegean Myth, πρώην Holland America. Ο Μάριος Ηλιόπουλος το πούλησε σε νεοϊδρυθείσα γαλλική εταιρεία.

Οι αγορές των κρουαζιερόπλοιων, ήταν μια επιχειρηματική κίνηση του Μάριου Ηλιόπουλου, που είχε την φιλοδοξία να δημιουργήσει μια μεγάλη εταιρεία κρουαζιερόπλοιων, αλλά στη συνέχεια ο στόλος που αγοράστηκε παροπλίστηκε λόγω της πανδημίας και όλοι προεξοφλούσαν ότι τα πλοία θα πήγαιναν για σκραπ, τελικά φαίνεται ότι εξελίσσεται σε κερδοφόρο και ευφυές εγχείρημα.

Επίσης, έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα του και στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, κυρίως στο ράλι. Η εμπλοκή του στο ράλι δεν αποτελεί απλώς ένα χόμπι ή μια περιστασιακή ενασχόληση αλλά ένα πάθος που τον έχει οδηγήσει σε σημαντικές διακρίσεις και επιτεύγματα. Η ενασχόληση του με το ράλι άρχισε από νεαρή ηλικία με σκοπό να ικανοποιήσει την αγάπη του για την ταχύτητα και την αδρεναλίνη.

Η υπόθεση με την Τράπεζα Πειραιώς 

Τον τελευταίο χρόνο έγινε πιο γνωστός καθώς προσπάθησε να ανακόψει τη συγκέντρωση του κλάδου των ακτοπλοϊκών εταιρειών αντιδρώντας στις ολιγοπωλιακές κινήσεις του σχήματος Τράπεζα Πειραιώς MIG και Attica Συμμετοχών (Superfast Ferries). H Τράπεζα Πειραιώς που έλεγχε την ΑΝΕΚ μέσω των δανείων που της είχε χορηγήσει και την Attica Συμμετοχών μέσω της MIG, προώθησε την συγχώνευση ΑΝΕΚ και Attica Συμμετοχών. Ο Ηλιόπουλος έκανε  πρόταση εξαγοράς της ΑΝΕΚ η οποία απορρίφθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς. Στη συνέχεια η Τράπεζα Πειραιώς που ελέγχει την MIG προσπάθησε να πουλήσει την Attica Συμμετοχών στην Strix Holdings, ένα νομικό πρόσωπο προκειμένου να μειώσει το χρέος που είχε η MIG στην Τράπεζα Πειραιώς. Με άλλα λόγια το τίμημα που εισέπραξε η MIG από την πώληση της Attica Συμμετοχών ανταλλάχτηκε με το χρέος της MIG προς την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Ηλιόπουλος προσπάθησε να μπλοκάρει την μεταβίβαση αποκτώντας επιθετικά μέσω Χρηματιστηρίου μέρος των μετοχών της MIG.  Ετσι, ανάγκασε την Τράπεζα Πειραιώς να κάνει δημόσια πρόταση για την αγορά των μετοχών της MIG σε υψηλή τιμή, προκειμένου να βάλει εμπόδιο στην αγορά μετοχών της MIG από τον Ηλιόπουλο. Πράγματι αυξάνοντας το τίμημα των μετοχών της MIG σταμάτησε τον Ηλιόπουλο. Ο Ηλιόπουλος πούλησε τις μετοχές της MIG που είχε αγοράσει με σημαντικό κέρδος. Μπορεί να μην κατάφερε να μπλοκάρει την πώληση της Attica Συμμετοχών στην Strix αλλά έβγαλε γρήγορα λεφτά καθώς είδε μια ευκαιρία την οποία πλήρωσε ακριβά ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου. 

Τέλος, να σημειωθεί πως η οικογένεια του Μάριου Ηλιόπουλο και πιο συγκεκριμένα ο αδελφός του Αντώνης διαθέτει πολυτελή ξενοδοχεία μπουτίκ σε νησιά της Ελλάδας Σαντορίνη και Πάρο. Επίσης έχει ξενοδοχείο στη Μάνη. Πρόσφατα άλλαξε και την επωνυμία του ομίλου μέσω του οποίου δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο σε Empiria από Canava. 

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πρόσωπα

close menu