Η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν την τελευταία κρίση στη Μέση Ανατολή με "τα αποθέματα ασφαλείας τους να έχουν εξαντληθεί"
Σοβαρό αντίκτυπο στον πληθωρισμό θα έχει αύξηση των τιμών του πετρελαίου τονίζει το ΔΝΤ, το οποίο επισημαίνει ότι μια αύξηση 10% στις τιμές της ενέργειας για ένα χρόνο θα ωθήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό κατά 40 μονάδες βάσης και θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη εως 0,2%, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
“Η παγκόσμια οικονομία ήταν αξιοσημείωτα ανθεκτική. Σοκ μετά από σοκ και όμως η ανάπτυξη βρίσκεται στο 3,3%”, δήλωσε η Γκεοργκίεβα μιλώντας στο Bloomberg Television στο περιθώριο ενός συνεδρίου. “Αλλά αυτή η ανθεκτικότητα δοκιμάζεται για άλλη μια φορά”, πρόσθεσε.
Η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν την τελευταία κρίση στη Μέση Ανατολή με “τα αποθέματα ασφαλείας τους να έχουν εξαντληθεί” μετά τα προηγούμενα σοκ, αν και σημείωσε ότι πολλές ασιατικές οικονομίες έχουν δημιουργήσει ισχυρότερη δημοσιονομική ικανότητα και αποθεματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το ΔΝΤ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με ορισμένα μέλη του σχετικά με πιθανή βοήθεια σε περίπτωση που η αβεβαιότητα επιδεινωθεί.
Το ΔΝΤ έχει επί του παρόντος προγράμματα με 50 χώρες και είναι έτοιμο να ενισχύσει τις υφιστάμενες ρυθμίσεις ή να δημιουργήσει νέες εάν χρειαστεί, δήλωσε την Παρασκευή η Γκεοργκίεβα.
“Η συμβουλή μας προς όλα τα μέλη μας: Αναλάβετε αποφασιστική δράση για τακτοποιήσετε τα του οίκου σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ένα περιβάλλον μέγιστης αβεβαιότητας”, δήλωσε η Γκεοργκίεβα, προτρέποντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στις τιμές και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, την ίδια στιγμή που ξαναχτίζουν τα αποθέματα ασφαλείας τους σε καλές οικονομικές περιόδους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απογειώθηκε η τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 90 δολάρια
- Imperial Petroleum (Χάρης Βαφειάς): Έσοδα 161 εκατ. δολάρια, κέρδη 53 εκατ. δολάρια το 2025
- ΙΝΤΕΡΛΑΪΦ Α.Α.Ε.Γ.Α. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 114 ΤΟΥ Ν. 4548/2018
- Η Σλοβακία τροποποιεί τη σύμβαση φυσικού αερίου με την Gazprom για να αυξήσει τις ρωσικές εισαγωγές
- Ευρωπαϊκές αγορές: Απωλειών συνέχεια – Πάνω από -6% η εβδομάδα
- Y/KNOT INVEST A.E. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ -ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΨΗΦΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Ν. 3556/2007
- Dotsoft: Τέσσερις μέτοχοι με ποσοστό άνω του 5%
- Κατάρ: Νοικιάζει 10 δεξαμενόπλοια μεταφοράς LNG καθώς έχει σταματήσει τις εξαγωγές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








