Επιχειρήσεις

Μεγάλη ημέρα για BAE Systems: Πήρε το συμβόλαιο 3,85 δισ. λίρες για τα πυρηνικά υποβρύχια του Ηνωμένου Βασιλείου

Θα κατασκευάσει μεταξύ άλλων το μεγαλύτερο επιθετικό υποβρύχιο που έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το Βασιλικό Ναυτικό

Η βρετανική εταιρεία BAE Systems αναδείχθηκε ανάδοχος της μτεράστις προμήθειας 3,95 δισ. στερλινών από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την επόμενη φάση του προγράμματος κατασκευής πυρινικών υποβρυχίων, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας.

Η κατασκευή θα ξεκινήσει στα τέλη της δεκαετίας, με το πρώτο σκάφος να αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη της δεκαετίας του 2030. Οι αρχικές εργασίες σχεδιασμού είχαν ξεκινήσει το 2021.

«Είμαστε απίστευτα περήφανοι για τον ρόλο μας στην υλοποίηση αυτού του ζωτικής σημασίας προγράμματος υποβρυχίων τριών εθνών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Δρ. Τσαρλς Γούντμπερν (Dr. Charles Woodburn).

Η εταιρεία είπε ότι το νέο υποβρύχιο, που ονομάζεται SSN-AUKUS, θα είναι το μεγαλύτερο επιθετικό υποβρύχιο που έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το Βασιλικό Ναυτικό. Θα αντικαταστήσει τελικά την κλάση Astute, την οποία η BAE κατασκευάζει στο χώρο της στο Barrow-in-Furness, στην Cumbria. Η BAE Systems έχει παραδώσει πέντε από τα επτά υποβρύχια κλάσης Astute στο ναυτικό, με τα υπόλοιπα δύο σκάφη σε προχωρημένα στάδια κατασκευής.

«Αυτή η επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων λιρών στο πρόγραμμα υποβρυχίων AUKUS θα βοηθήσει στην παροχή των μακροπρόθεσμων υποβρυχίων, που χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο για να διατηρήσει το στρατηγικό μας πλεονέκτημα και να εξασφαλίσει την ηγετική μας θέση σε μια αμφισβητούμενη παγκόσμια τάξη», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς.

Το σύμφωνο ασφαλείας AUKUS αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021 και περιλαμβάνει την παροχή στην Αυστραλία πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Πέρα από αυτό, περιλαμβάνει τη χρήση της Αυστραλίας για την παραγωγή οπλισμένων drones, κινητήρων πυραύλων και άλλου εξοπλισμού για το Πεντάγωνο.

Η Κίνα ήταν αντιθετη στο σχέδιο εκείνη την εποχή, λέγοντας ότι αντικατοπτρίζει μια νοοτροπία ψυχρού πολέμου και ότι θα ενθάρρυνε μια κούρσα εξοπλισμών και θα υπονόμευε τη σταθερότητα στην Ασία-Ειρηνικό.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu