Σε εξέλιξη διπλωματικός πυρετός και διαβουλεύσεις
Στο Ισραήλ η συμφωνία εκεχειρίας τηρείται χωρίς ωστόσο, αυτό να σημαίνει, πως δεν υπάρχουν συνεχείς διαπραγματεύσεις ώστε να εξακολουθεί αυτή η συμφωνία να βρίσκεται σε ισχύ.
Πολλά εξαρτώνται από την συμπεριφορά και των δυο πλευρών λίγες μόλις ώρες, από το πράσινο φως για το επόμενο βήμα, που είναι η παράδοση ομήρων καθώς και των αποφυλακίσεων.
Πολιτική ηγεσία, αρχές ασφαλείας και στρατός έχουν χαράξει τον «οδικό χάρτη» των κινήσεων τους, ώστε να φτάσουν με ασφάλεια πίσω στο Ισραήλ οι τέσσερις όμηροι που θα απελευθερώσει η Χαμάς.
Θεωρείται βέβαιο, χωρίς να έχει «κλειδώσει», ότι και πάλι τα περάσματα για τους ομήρους θα είναι ίδια με της πρώτης φοράς. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις της Χαμάς, κυρίως σχετικά με το σημείο παράδοσης των ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό.
Στην πολιτική ηγεσία βρίσκονται κι όλα τα εναλλακτικά σχέδια ασφαλείας, εφόσον χρειαστεί.
Διπλωματικός πυρετός και διαβουλεύσεις για την κατάπαυση
Την ίδια ώρα, ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Στην ατζέντα των συνομιλιών, η Γάζα, και το Ιράν, με τον Ρούμπιο να δηλώνει ξανά την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνομίλησε επίσης με τον πρίγκιπα διάδοχο του Σαουδαραβικού θρόνου και τον ΥΠΕΞ των Αραβικών Εμιράτων.
Ιδίως το Ριάντ βρίσκεται πολύ μπροστά και σε ρόλο πρωταγωνιστή στα καυτά ζητήματα της Μ. Ανατολής, ενώ αποτελεί ένα εκ των κρατών, κύριο συνομιλητή της Δύσης, για την επόμενη μέρα του Παλαιστινιακού θύλακα στην Λωρίδα της Γάζας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- NASA: Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το πλήρωμα της NASA SpaceX Crew
- Fed: Η παραίτηση Κούγκλερ από το Δ.Σ. ανοίγει θέση για εκλεκτό του Ντόναλντ Τραμπ
- Meta: Πουλάει assets 2 δισ. δολαρίων σε data centers για συγχρηματοδότηση της ΑΙ
- ΓΕΜΗ: “Καμπανάκι” για τις εκκρεμότητες με πρόστιμα από 1/1/2026
- Πολιτική Προστασία: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια και Κρήτη
- Θερινές άδειες: Αδειάζουν οι μεγαλουπόλεις – Κορυφώνεται η έξοδος προς νησιά και επαρχία
- Τραμπ: Με δύο πυρηνικά υποβρύχια απαντά στις προκλήσεις Μεντβέντεφ
- Παλαιό Φάληρο: Στον εισαγγελέα η 32χρονη για τον θάνατο του κοριτσιού
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις