Επιχειρήσεις

Metro ΑΕΒΕ: Επιστροφή κεφαλαίου και επέκταση του Local στη Βόρεια Ελλάδα και Speedy στην Πάτρα

Ο Πρόεδρος και CEO της Metro AEBE Αριστοτέλης Παντελιάδης

Στο στόχαστρο της εταιρείας και η Κρήτη, καθώς έρχεται νέο κατάστημα

Εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα υπάρχουν στην Metro ΑΕΒΕ (My Market-Metro Cash & Carry) της οικογένειας Παντελιάδη, τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές. Πέρα από την επέκταση του δικτύου, ειδικά του brand Local, αλλά και της υπηρεσίας Speedy, νέα έρχονται και από το μετοχικό της κεφάλαιο της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η η εταιρεία METRO ΑΕΒΕ προβαίνει σε επιστροφή κεφαλαίου 4 εκατ. ευρώ προς τους μετόχους της. Ειδικότερα, μετά από απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά ποσό των 4.000.021,20 ευρώ με ακύρωση 6.349.240 ονομαστικών μετοχών. Με αυτή την κίνηση επιστροφής μετρητών στους μετόχους εκτιμάται ότι τα πληρωθέντα μερίσματα για την οικονομική χρήση του 2023 θα είναι χαμηλότερα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 όταν τα καθαρά κέρδη εταιρείας είχαν ανέλθει σε 24,85 εκατ. ευρώ έναντι 19,9 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει το 2021, το μέρισμα διαμορφώθηκε στα 6,6 εκατ. ευρώ από 2,12 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το 2022, οι ενοποιημένες καθαρές πωλήσεις έφτασαν τα €1.501 δισ., αυξημένες κατά 9,5%. Τα κέρδη προ φόρων αποσβέσεων και τόκων (EBITDA) ανήλθαν σε €60,5 εκατ. έναντι €53,4 εκατ. το 2021 (αύξηση 13,3%), ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €28,4 εκατ. έναντι €22,4 εκατ. το προηγούμενο έτος, (αύξηση 26,8%).

Για το 2023, οι εκτιμήσεις θέλουν τον τζίρο να ξεπερνά το 1,6 δις ευρώ.

Ανάπτυξη Local – Speedy σε Βορρά και Νότο

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία βρίσκεται σε ανάπτυξη του δικτύου My Market Local, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα και με την Αττική.

Μετά το πρώτο κατάστημα, το οποίο άνοιξε πριν από μερικούς μήνες στην Καλαμαριά, πληροφορίές του Financial Report θέλουν να ετοιμάζεται δεύτερο, αυτή τη φορά επί της Βασιλίσσης Όλγας, ενώ το τρίτο αναμένεται να βρίσκεται στην περιοχή του Χαριλάου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις από την οικογένεια Παντελιάδη, μέχρι το τέλος του 2024 ο στόχος είναι για 50 καταστήματα My Market Local, τα οποία αναπτύσσονται μέσω δικαιόχρησης (franchise).

Παράλληλα, αναπτύσσει περαιτέρω και τον κλάδο του Cash and Carry, καθώς το επόμενο σημείο εγκατάστασης θα είναι η Δράμα, ενώ σε ό,τι αφορά το κυρίως δίκτυο του My Market, η βαρύτητα πλέον πέφτει στην Κρήτη, με στόχο το Ηράκλειο.

Eξάλλου, όλα δείχνουν ότι συνεχίζεται και το ‘’πείραμα’’ της εταιρείας με την υπηρεσία Speedy με παράδοση εντός μίας ώρας, με τον επόμενο σταθμό της My Market να είναι πλέον εκτός Αττικής, στην πόλη της Πάτρας.
Όλα αυτά συμβαίνουν όταν η εταιρεία συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την κοινωνική της προσφορά σε εργαζόμενες για την πληρωμή κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σύμφωνα με πηγές της Metro ABEE, πρόκειται για μια κίνηση, η οποία έχει βρει πρόσφορο έδαφος ανάμεσα στους εργαζόμενους και υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu