Οικονομία

Μίχαλος: «Αγκάθι» για την ανάκαμψη της οικονομίας η αβεβαιότητα

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας αποτελεί η αβεβαιότητα σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο, τονίζοντας ότι το περιβάλλον αυτό «προκαλεί ανησυχία στις αγορές, αποτρέπει υποψήφιους επενδυτές, παγώνει επιχειρηματικά σχέδια και πρωτοβουλίες».

Ειδικότερα κατά τον χαιρετισμό του στο 25ο ετήσιο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι «παρά το θετικό μήνυμα της αύξησης του ΑΕΠ, η σταθερότητα κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζει το εγχώριο κλίμα. Η συνεχιζόμενη διελκυστίνδα με την τρόικα, η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και οι υπαναχωρήσεις των εταίρων, ως προς την περαιτέρω μείωσή του, αλλά και το εκλογικό σκηνικό που έχει στηθεί εδώ και μήνες, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δημιουργούν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας» τόνισε.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία όπως υποστήριξε «μπορεί να χαρακτηριστεί αν όχι ως εχθρική, τουλάχιστον ως μη φιλική προς τη χώρα μας. Η γερμανική κυβέρνηση είναι αυτή που απαιτεί να κάνει η χώρα μας ό,τι αυτή δεν κάνει στη δικής της.».

«Υπάρχουν κάποιοι που υποβαθμίζουν το πρόβλημα ή ακόμα και λοιδωρούν την ανησυχία της αγοράς για την εικόνα που δίνει η χώρα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Κάνουν τεράστιο λάθος. Για να προχωρήσει επιτέλους μπροστά η ελληνική οικονομία, χρειάζεται κεφάλαια. Χρειάζεται επενδυτές οι οποίοι θα τα εμπιστευθούν στη χώρα για να στηρίξουν την παραγωγή, την απασχόληση, τα εισοδήματα.

Και αυτοί οι κάποιοι δεν βρίσκονται μόνο στην Ελλάδα. Βρίσκονται και στην κορυφή της πυραμίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μιλώ καθαρά για τη γερμανική κυβέρνηση που ηγείται της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε το θέλουμε είτε όχι. Η στάση της μπορεί να χαρακτηριστεί αν όχι ως εχθρική, τουλάχιστον ως μη φιλική προς τη χώρα μας. Η γερμανική κυβέρνηση είναι αυτή που απαιτεί να κάνει η χώρα μας ό,τι αυτή δεν κάνει στη δικής της. Γιατί και η Γερμανία αποδεδειγμένα -και αυτό το λένε όλοι οι οικονομικοί αναλυτές- έχει ανάγκη μεταρρυθμίσεων, αλλά η κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ δεν τις προωθεί εξαιτίας του πολιτικού κόστους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που έχουν ψηφιστεί στη Γερμανία για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, αλλά έχουν μετατεθεί στις καλένδες. Από την Ελλάδα όμως τα απαιτούν όλα και άμεσα. Προφανώς για να στρέψουν αλλού τα βλέμματα, για να καλύψουν τις δικές τους καθυστερήσεις και αδυναμίες» ανέφερε ο κ. Μίχαλος.

Μάλιστα πραγματοποίησε έκκληση προς τους δανειστές και τους Ευρωπαίους Εταίρους μας, να σεβαστούν στο κρίσιμο αυτό σημείο την προσπάθεια του ελληνικού λαού και πάψουν να δυναμιτίζουν την πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας με αδιάλλακτες και υπερβολικές απαιτήσεις.

«Κυρίως, όμως, ζητούμε ανάλογο σεβασμό και υπευθυνότητα από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας, τις αγορές, τους επενδυτές, ότι η έξοδος από την ύφεση και την επιτήρηση δεν θα σημάνει επιστροφή στο χρεωκοπημένο μοντέλο του χθες. Δεν θα σημάνει επιστροφή στην προ κρίσης
«κανονικότητα»: των παροχών με δανεικά, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και της ανύπαρκτης παραγωγής» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

close menu