Την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κώστας Μίχαλος, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο 3ο στρατηγικό συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και αναπτυξιακή προοπτική, 2014», τονίζοντας ότι «η ελληνική οικονομία παραμένει σε εύθραυστη κατάσταση».
Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, σημείωσε ο κ. Μίχαλος, οδηγούν σε ένα βασικό συμπέρασμα, δηλαδή ότι όσο κι αν αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έχει καταβληθεί τα τελευταία χρόνια, ούτε οι δανειστές, ούτε οι αγορές, ούτε η διεθνής επενδυτική κοινότητα έχουν πειστεί για την ικανότητα ή τη βούληση του πολιτικού συστήματος να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς τη στενή επιτήρηση της τρόικας.
Όπως ανέφερε, αυτή η δυσπιστία οφείλεται και στο κλίμα που καλλιεργείται στο εσωτερικό της χώρας, παρουσιάζοντας το τέλος του μνημονίου ως ένα είδος «εθνικής απελευθέρωσης» που θα μας επιτρέψει να γυρίσουμε στην προ κρίσης κανονικότητα, ήτοι σε μια εποχή όπου το κράτος μπορεί να υπόσχεται και να μοιράζει χρήματα, τα οποία η χώρα αδυνατεί να παράγει.
Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Μίχαλος, θα χρειαστεί θετικές αξιολογήσεις και υψηλό βαθμό αξιοπιστίας, προκειμένου να απευθυνθεί ξανά στις αγορές και ότι αυτό διασφαλίζεται μόνο μέσα από μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και τη συστηματική προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Ακόμη επισήμανε ότι για να αποκατασταθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει περισσότερο εθνικό πλούτο, τον οποίο θα μπορέσει να αναδιανείμει στην κοινωνία χωρίς να οδηγηθεί ξανά στη δίνη των ελλειμμάτων.
Ο κ. Μίχαλος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού ιδιωτικού τομέα, προσθέτοντας ότι για να ενεργοποιηθεί ξανά ο παραγωγικός μηχανισμός της οικονομίας απαιτούνται ισχυρά φορολογικά κίνητρα και εργαλεία ρευστότητας, όπως η μείωση του κόστους ενέργειας.
Για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, σημείωσε, χρειάζονται νέες ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους απαιτούν ένα σταθερό και ευνοϊκό περιβάλλον και όχι συνθήκες «κινούμενης άμμου».
Πρόσθεσε δε, ότι για να υπάρξει αποκατάσταση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, χρειάζονται βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες θα τους καταβάλλουν, για να υπάρξουν δημόσια έσοδα που θα χρηματοδοτήσουν την κοινωνική πολιτική, απαιτείται μια υγιής οικονομική δραστηριότητα, ενώ για να φορολογηθούν κέρδη, θα πρέπει πρώτα το κράτος να επιτρέψει να δημιουργηθούν, αντί να ενοχοποιεί την ίδια την έννοια της κερδοφορίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΤΑΔ: Παραχώρησε στην Περιφέρεια Αττικής με 1 εκατ. ευρώ το χρόνο το γήπεδο Tae Kwon Do
- Γαλλία: Περικοπές 40 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2026 και κατάργηση αργιών
- Ευρωπαϊκές αγορές: Πτώση στον απόηχο δασμών Τραμπ και πληθωρισμού ΗΠΑ
- ΕΕ: Δεν εγκρίθηκε το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Μπλόκο από Σλοβακία
- Ποια είναι τα 4 επενδυτικά σχέδια των 290 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν σε βιομηχανία και τουρισμό
- Τσάφος: Έρχεται δέσμη μέτρων για ρευματοκλοπές και ληξιπρόθεσμες οφειλές
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ΑΘΕ από Τετάρτη 16 Ιουλίου έως και Σάββατο 9 Αυγούστου
- ΣΕΤΠΕ: Νέος πρόεδρος ο Αναστάσιος Μάνος, CEO της Dotsoft
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις