Διεθνή

Μήνυμα Στάρμερ – Μερτς στον Πούτιν: Ευρωπαϊκός στρατός στην Ουκρανία μετά την εκεχειρία

Financialreport.gr

Μερτς: Πολύ σημαντική η απόφαση Τραμπ για αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Την ύπαρξη σχεδίου για τοποθέτηση ευρωπαϊκής στρατιωτικής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, με συμμετοχή δυνάμεων ξηράς, μετά την επίτευξη εκεχειρίας, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, στο Λονδίνο, σε μια κίνηση που, σε συνδυασμό με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για παροχή αμυντικών, αλλά και επιθετικών όπλων στην Ουκρανία, εντείνει την πίεση της συλλογικής Δύσης προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου ο τελευταίος να οδηγηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όπως δήλωσε ο κ. Στάρμερ, το σχέδιο που έχει καταρτιστεί από τη «συμμαχία των προθύμων» προβλέπει την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία σε περίπτωση εκεχειρίας, με παρουσία όχι μόνο στον αέρα και τη θάλασσα, αλλά και στο έδαφος. Ο ίδιος τόνισε πως τα σχέδια «καλύπτουν τον αέρα, τη θάλασσα και – ναι – την ξηρά», διευκρινίζοντας ότι «ένα χερσαίο στοιχείο περιλαμβάνεται ήδη» και ότι «θα ήταν λάθος να περιμένουμε να ξεκινήσει η εκεχειρία για να αρχίσει ο σχεδιασμός».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι το σχέδιο είναι πρακτικά ολοκληρωμένο και μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα, καθώς ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή σχετική δομή διοίκησης. Επισήμανε επίσης ότι ο στόχος είναι να οδηγηθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτι που προϋποθέτει η Ουκρανία να βρίσκεται σε ισχυρή στρατιωτική και πολιτική θέση. «Αν υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες, αυτές πρέπει να οδηγήσουν σε μια διαρκή ειρήνη», τόνισε.

Μερτς: Πολύ σημαντική η απόφαση Τραμπ για αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Από την πλευρά του, ο Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε την πρόσφατη ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για ενίσχυση των αποστολών όπλων στην Ουκρανία ως «πολύ σημαντική», επισημαίνοντας ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα επωμιστούν το κόστος. Η Γερμανία, όπως είπε, θα κάνει μια «σημαντική συνεισφορά», αν και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συζητήσεων με τους συμμάχους για τις λεπτομέρειες.

Παράλληλα, ο κ. Μερτς δήλωσε ότι η Ουκρανία θα βρίσκεται «σε πολύ καλύτερη θέση» όταν φτάσουν οι νέες αποστολές οπλικών συστημάτων, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για στρατιωτική και τεχνική υποστήριξη.

Στρατηγική σύμπλευση Βρετανίας – Γερμανίας

Κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Γερμανός καγκελάριος υπέγραψε με τον Στάρμερ τη «Συνθήκη του Κένσινγκτον», μια νέα συμφωνία ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας. Η υπογραφή έγινε στο Μουσείο Victoria & Albert, το οποίο επελέγη συμβολικά, λόγω του ιστορικού δεσμού μεταξύ της βασίλισσας Βικτωρίας και του πρίγκιπα Αλβέρτου – ενός Γερμανού πρίγκιπα. Όπως σχολίασε ο Μερτς, «η ένωση τους κράτησε μια ολόκληρη ζωή και ήταν ευτυχισμένη».

Ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η νέα συμφωνία συμπληρώνει τις ήδη υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες που έχει η Γερμανία με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο με τη Γαλλία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι τυχαίο» ότι επισκέπτεται το Λονδίνο αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας, ευρισκόμενος στην Ουάσινγκτον, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε επεσήμανε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει προθεσμία 50 ημερών να προχωρήσει σε μια συμφωνία με το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου, διαφορετικά η Ουάσιγκτον θα επιβάλλει στη Ρωσία δευτερογενείς κυρώσεις ύψους περίπου 100%.

«Αν λοιπόν ήμουν ο Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα, μετά από αυτήν την ανακοίνωση, θα επανεξέταζα αν θα έπρεπε να αντιμετωπίσω πιο σοβαρά τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία από ό,τι κάνω αυτήν τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάρκ Ρούτε.

Μεντβέντεφ: Μπορεί να χρειαστούν προληπτικά πλήγματα κατά της Δύσης

Για πλήρους κλίμακας πόλεμο κατά της Ρωσίας από τη Δύση έκανε λόγο νωρίτερα την Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Μόσχα θα πρέπει να απαντήσει πλήρως και, αν χρειαστεί, να εξαπολύσει προληπτικά πλήγματα».

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ένας πόλεμος δι’ αντιπροσώπων, αλλά στην ουσία πρόκειται για έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας (εκτοξεύσεις δυτικών πυραύλων, δορυφορικές πληροφορίες κ.λπ.), πακέτα κυρώσεων, ηχηρές δηλώσεις για τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu