Παρά τον δασμολογικό πόλεμο του Τραμπ και την πτώση των εξαγωγών προς ΗΠΑ - Αντίθετα, οι εξαγωγές προς Ευρώπη αυξήθηκαν
Η Κίνα κατέγραψε για πρώτη φορά εμπορικό πλεόνασμα σε αγαθά άνω του 1 τρισ. δολαρίων, καθώς οι εξαγωγές της συνεχίζουν να αυξάνονται παρά το δασμολογικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελωνειακής διοίκησης που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, το εμπορικό πλεόνασμα σε αγαθά, δηλαδή εκτός υπηρεσιών έφτασε τα 1,076 τρισ. δολάρια τους πρώτους 11 μήνες του έτους. Το 2024, το αντίστοιχο πλεόνασμα για ολόκληρο το έτος είχε διαμορφωθεί λίγο κάτω από το 1 τρισ. δολάρια. Το νέο αυτό ρεκόρ καταγράφεται σε μια περίοδο σχετικής αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, μετά τη συμφωνία για ετήσια «εκεχειρία» στον εμπορικό πόλεμο τον Οκτώβριο.
Το μεγάλο χάσμα μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών της Κίνας προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις από τους εμπορικούς της εταίρους. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «αφόρητες» ανισορροπίες κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα.
Τα στοιχεία της Δευτέρας δείχνουν ότι οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 5,9% σε ετήσια βάση, ανακάμπτοντας μετά την απροσδόκητη πτώση του Οκτωβρίου. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,9% τον ίδιο μήνα, διαμορφώνοντας το μηνιαίο πλεόνασμα στα 112 δισ. δολάρια.
Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ έχουν καταρρεύσει τους τελευταίους μήνες. Μόνο τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 29% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ωστόσο, οι πωλήσεις προς άλλες αγορές, ιδιαίτερα προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, αυξάνονται με ταχύ ρυθμό. Οι αποστολές προς τη συγκεκριμένη περιοχή ενισχύθηκαν κατά 8% τον περασμένο μήνα. Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μέρος αυτών των προϊόντων στη συνέχεια μεταφορτώνεται και καταλήγει στις ΗΠΑ.
Στο εσωτερικό, το Πεκίνο στηρίζεται έντονα στις εξαγωγές για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, καθώς η εγχώρια ζήτηση παραμένει ασθενής και η κρίση στην αγορά ακινήτων μπαίνει πλέον στον πέμπτο χρόνο της.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος για την οικονομική πολιτική, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της κατανάλωσης, λέγοντας ότι «είναι απαραίτητο να τηρηθεί η εγχώρια ζήτηση ως ο κύριος μοχλός, χτίζοντας μια ισχυρή εγχώρια αγορά». Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας «νέων μοχλών ανάπτυξης», όπως οι βιομηχανίες ηλεκτρικών οχημάτων και ρομποτικής, που τροφοδοτούν τις κινεζικές εξαγωγές.
Αύξηση εξαγωγών προς Ευρώπη
Οι εξαγωγές της Κίνας προς την ΕΕ αυξήθηκαν εντυπωσιακά τον Νοέμβριο, κατά 14,8% σε ετήσια βάση, από μόλις 0,9% τον Οκτώβριο.
Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η Κίνα θα αυξήσει το μερίδιό της στις παγκόσμιες εξαγωγές στο 16,5% έως το 2030, από περίπου 15% σήμερα. Οι αναλυτές της τράπεζας, με επικεφαλής τον επικεφαλής οικονομολόγο για την Ασία, Chetan Ahya, εκτιμούν ότι ακόμη και τα αυξανόμενα προστατευτικά μέτρα δύσκολα θα ανακόψουν πλήρως αυτή την πορεία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΚΤ: Ευρωπαϊκή τραπεζική ευρωστία με 33,5 τρισ. ευρώ ενεργητικό και 9,3% κερδοφορία το 2025
- Αρχή Ελέγχου Αγοράς: Κατασχέθηκαν πάνω από 20.000 απομιμητικά προϊόντα σε Θεσσαλονίκη και Ρόδο
- Lidl Ελλάς: Επένδυση 14,8 εκατ. ευρώ στη Σαντορίνη με νέο κατάστημα – ορόσημο για τις Κυκλάδες
- Ωρα μηδέν στο Μουντιάλ με ντέρμπι “φωτιά” και τη Βραζιλία με την πλάτη στον τοίχο
- Το ευρώ ενισχύεται 0,06% στα 1,1465 δολάρια
- Ενισχυμένοι ευρωπαϊκοί πόροι για τον στρατηγικό διάδρομο Μαύρης Θάλασσας και Αιγαίου
- Η συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν ρίχνει τις τιμές πετρελαίου, όχι όμως και το κόστος των μεταφορών
- Συνεργασία Revolut και Wolt στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








