Το 11,1% των κενών θέσεων αφορά σε ειδικευμένους επιστήμονες
Eξακολουθεί το πρόβλημα ανεύρεσης εργαζομένων και το 2024, ακόμα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 35,2% των μικρών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει πρόβλημα εύρεσης εργαζομένων ενώ στον κλάδο της μεταποίησης, το ποσοστό αυτό φτάνει σχεδόν στο 45% και σε εκείνον της παροχής υπηρεσιών, αντίστοιχα, το 38,5%.
Κατά τα ίδια στοιχεία, οι μικρές επιχειρήσεις απασχολούν συνήθως περιορισμένο αριθμό εργαζομένων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι ανάγκες καλύπτονται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες.
Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι υπάρχει και σε αυτές πρόβλημα να βρουν προσωπικό προκειμένου να στελεχώσουν θέσεις εργασίας που προκύπτουν. Από τις μικρές επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, λείπουν μεσοσταθμικά περίπου δύο εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.
Ποιες ειδικότητες είναι σε έλλειψη
Αναφορικά με τις ειδικότητες με τις περισσότερες κενές θέσεις, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ειδικευμένοι τεχνίτες και χειριστές μηχανημάτων με ποσοστό 37,1%.
Ακολουθούν οι εργάτες / βοηθοί μαστόρων / καθαριστές-τριες με 17,9% και με 13,2% βρίσκονται ειδικότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό και την εστίαση, όπως σερβιτόροι, μάγειρες και ζαχαροπλάστες. Το 11,1% των κενών θέσεων αφορά σε ειδικευμένους επιστήμονες ενώ σε αντίστοιχο ποσοστό, κενές θέσεις εμφανίζουν και οι ειδικότητες των πωλητών και ταμιών ενώ ακολουθούν οδηγοί – ντιλίβερι με ποσοστό 5,4% και υπάλληλοι γραφείου με 4,3%.
Εξάλλου, ανά γεωγραφική περιοχή, το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που αναζητούν εργαζόμενους εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα (40,7%) καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη (36,8%).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ο Τέλης Μυστακίδης χρηματοδότης του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ
- Τουρκία: Ανέβασε χάρτη στην UNESCO που χωρίζει στα δύο το Αιγαίο
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Μαραθώνα
- Τραμπ από G7: «Το Ιράν θέλει αποκλιμάκωση»
- Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΑΘΕ και στις σήραγγες Αγ. Κωνσταντίνου – Καμένων Βούρλων
- Κύπρος: Έλαβε αιτήματα για απομάκρυνση πολιτών της ΕΕ από τη Μ. Ανατολή
- Ευρωπαϊκές αγορές: Με κέρδη όλοι οι δείκτες παρά την ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή
- Σαράντης: Μείωση μετοχικού κεφαλαίου μέσω ακύρωσης 3,15 εκατ. ιδίων μετοχών
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις