Πιστωτικά θετική κρίνει η Moody’s την εξέλιξη της έγκρισης που έλαβε η Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή του 40% του δανείου που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως εξηγεί μάλιστα ο οίκος, η εξέλιξη αυτή θα μειώσει τις δαπάνες της χώρας για την κάλυψη των τόκων, ενώ θα επιμηκύνει και το προφίλ ωρίμανσης του χρέους.
Βέβαια, τα δάνεια από το ΔΝΤ είναι μόλις στο 2,6% του συνολικού χρέους της Ελλάδας, εντούτοις, οι τόκοι που πληρώνει η χώρα είναι σημαντικά υψηλότεροι.
Ειδικότερα, το επιτόκιο είναι στο 5,13% έναντι του 1,4% που είναι κατά μέσο όρο το κόστος των δανείων από τον EFSF και τον ESM, και της απόδοσης 3,45% που είχε η πρόσφατη έκδοση πενταετών ομολόγων και 3,875% της πρόσφατης έκδοσης 10ετών ομολόγων.
Η Ελλάδα θα καταβάλει 3,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, εξοικονομώντας περίπου 150 εκατ. ευρώ, ή 0,1% του ΑΕΠ, και 2,4% επί των δαπανών της για την αποπληρωμή επιτοκίων.
Η κάλυψη της αποπληρωμής αυτής θα γίνει από το μεγάλο ταμειακό «μαξιλάρι» που διαθέτει η χώρα, ύψους 27 δισ. ευρώ ή 14% του ΑΕΠ.
Μετά, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 1,3-2 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ κατά την περίοδο 2021-2023 και 284 εκατ. ευρώ το 2024.
Ο οίκος τέλος υπενθυμίζει ότι τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία, οι οποίες είχε διασωθεί, προχώρησαν σε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, δημιουργώντας κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Star Bulk: Σάρωσε η δημόσια προσφορά με υπερκάλυψη 6 φορές και τιμή διάθεσης 24,50 ευρώ η μετοχή
- Star Bulk Carriers Corp. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ
- Οδυσσέας Ζώρας: Συμμετείχε στο νόμο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, έγινε πρύτανης στο Keele Greece και τώρα καταγγέλλει «παλινωδίες» της Πολιτείας
- Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικό Μετρό, Χρήστος Καραδήμας 14 μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων
- ΗΠΑ: Στο τραπέζι ο Νόμος Αμυντικής Παραγωγής για αύξηση της διύλισης πετρελαίου
- Ευρωαγορές: Ράλι ανακούφισης, όχι αλλαγή τάσης
- Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ το ιατρείο στο Κολωνάκι μετά τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη
- Σχολικά λεωφορεία στο «μικροσκόπιο» της Τροχαίας – 457 παραβάσεις σε 2.263 ελέγχους
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








