Οικονομία

Μωραϊτάκης: Κρίνεται η τύχη της χώρας το αποτέλεσμα της Προεδρικής εκλογής

Ως πολύ σημαντικό για την τύχη της χώρας, χαρακτήρισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής και των επόμενων ενδεχομένως βουλευτικών εκλογών, μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Προβλέψεις για τις πολιτικές, οικονομικές, χρηματιστηριακές και φορολογικές εξελίξεις του 2015». 

 

Ειδικότερα, ο συντονιστής και ομιλητής της εκδήλωσης, βουλευτής Α΄ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μωραϊτάκης τόνισε κατά την τοποθέτησή τα εξής: «Το αποτέλεσμα της Προεδρικής εκλογής και των επόμενων ενδεχομένως βουλευτικών εκλογών θα είναι πολύ σημαντικό για την τύχη της χώρας από πολιτικής και οικονομικής πλευράς. Οι αόριστες και λανθασμένες εξαγγελίες της Αντιπολίτευσης δεν μπορούν να υλοποιηθούν σε καμιά περίπτωση διότι οι αριθμοί των ταμειακών αναγκών μέσα στο 2015  είναι αμείλικτοι. Ούτε οπισθοχώρηση είναι πρακτικά εφικτό να γίνει από την Αντιπολίτευση ούτε αποδοχή από τους εταίρους μας των ακραίων θέσεών τους. Η εκκρεμότητα, ακόμη και εάν αρχίσει η διαπραγματεύση με τους εταίρους μας, θα διαρκέσει αυτό το διάστημα, ενώ οι ταμειακές ανάγκες της χώρας θα τρέχουν. Μια τέτοια εκκρεμότητα θα είναι επικίνδυνη και θα κινδυνεύσουμε με χρεωκοπία και με αναγκαστική έξοδο από το ευρώ. Μία συνέχιση της παρούσας διακυβέρνησης εξαλείφει τον πολιτικό κίνδυνο και σε συνδυασμό κυρίως με τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα συντελέσουν ώστε να δανειζόμαστε με επιτόκια 1-1,5%. Εάν γίνει αυτό, τα χαμηλά επιτόκια θα διαχυθούν σε ολόκληρη την οικονομία και θα υλοποιηθούν περισσότερες επενδύσεις, που θα οδηγήσουν σε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι αξίες των ακινήτων και των μετοχών θα ανέβουν σε αυτή την περίπτωση.»

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι ομιλητές, πραγματοποίησαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σε πληθώρα ζητημάτων αναφορικά με την υπάρχουσα κατάσταση αλλά και τις προσεχείς εξελίξεις.

 

Ειδικότερα, τα βασικά σημεία των ομιλιών ήταν:

 

Ο οικονομολόγος – Φοροτεχνικός, Βακαλόπουλος Τάκης, εξειδικεύοντας σε φορολογικά θέματα υποστήριξε ότι «οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και πολιτικές πιέσεις δεν μας αφήνουν περιθώρια ούτε για φορολογικές προφητείες, ούτε για μεγάλες προσδοκίες. Μόνο για ευχές για ένα καλύτερο 2015 »

 

Ο δημοσιογράφος του euro2day.gr, Κοτζαμάνης Στέφανος σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία επιχειρεί να “πατήσει στα πόδια της” και έχει τη δυνατότητα να πάει ακόμα καλύτερα το 2015. Επίσης, οι αποτιμησεις στο ΧΑ αξιολογούνται ως ιδιαίτερα «ελκυστικές» σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα. Ωστόσο, τα δομικά προβλήματα του ΧΑ σε συνδιασμό με την πολιτική αβεβαιότητα που θα συνεχίσει να πλήττει τη χώρα μέσα στο 2015, περιορίζουν το ενδιαφέρον μόνο σε όσους επιλέξουν υγιείς επιχορηγήσεις και τοποθετηθούν με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

 

Ο διαχειριστής διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, Λάζος Ίναχος τόνισε ότι «οι αγορές είναι θετική δύναμη για την ανάπτυξη.

 

Οι εκλογές, σαν δημοκρατική διαδικασία, δεν ανησυχούν τις αγορές. Αυτό που ανησυχεί είναι τα ψευτοδίλημματα και η μη επίγνωση του διακυβεύματος από μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων.

 

Η κρίση για την Ελλάδα είναι πίσω αλλά οι προκλήσεις είναι ακόμη μπροστά μας, ώστε να επιτευχθεί διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Η τόνωση της ζήτησης μπορεί να επέλθει διατηρήσιμα μόνο παράλληλα με την τόνωση της παραγωγής, για την οποία χρειάζονται επενδύσεις.

 

Οι μεταρρύθμισεις είναι απαραίτητες για την προσέλκυση υγιών επενδύσεων.

Οι πολιτικές που επαγγέλεται η αντιπολίτευση οδηγούν την Ελλάδα σε απολύτως αρνητικά τετελεσμένα παρόλο που δεν το παραδέχεται και υπόσχεται τα αντίθετα». 

 

Ο Διευθυντής του capital.gr, Μαυρίδης Θανάσης, επεσήμανε την αξία των μεταρρυθμίσεων για την οικονομική ανάπτυξη.

 

Ο επικεφαλής της Δ/νσης Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank Δρ. Μονοκρούσος Πλάτων, μεταξύ άλλων ανέφερε: « η Οικονομία θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 1% φέτος και 2,5% το 2015. Για την εξασφάλιση της θετικής αυτής πορείας θα πρέπει να αποφύγουμε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας».

 

Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Ε.Ε., Πεγκλής Μιχάλης, επεσήμανε ότι «τα δύσκολα είναι πίσω μας. Το 2015 η χώρα θα δει καλύτερες μέρες αρκεί να μην γίνει “ατύχημα”. Η μεταρρύθμιση πρέπει να συνεχιστεί. Χωρίς άλλες περικοπές όμως, αλλά για να χτίσουμε ένα καλύτερο κράτος». 

 

Με το τέλος των τοποθετήσεων ακολούθησε διαλογική συζήτηση με το κοινό, όπου μέσω ερωτήσεων και τοποθετήσεων συμπολίτες μας και στελέχη επιχειρήσεων εξειδίκευσαν συγκεκριμένα ζητήματα οικονομικού, πολιτικού και χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu