Διεθνή

Μυστικές επαφές Ουάσινγκτον και Μόσχας επιβεβαιώνει ο Πεσκόφ

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου γνωστοποίησε την επίσκεψη του διευθυντή της CIA στη Μόσχα και ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Στο πλαίσιο των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του διευθυντή της CIA, Τζον Ράτκλιφ, στη Μόσχα, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο κ. Πεσκόφ ξεκαθάρισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν συναντήθηκε με τον επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν είχε προγραμματιστεί καμία σχετική επαφή μεταξύ τους.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Washington Post, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου περιορίστηκε στο να επιβεβαιώσει πως το ταξίδι αφορούσε επαφές μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο κρατών, αποφεύγοντας να εισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη αποτελεί την πρώτη γνωστή επίσημη μετάβαση του Τζον Ράτκλιφ στη Ρωσία. Ο διευθυντής της CIA διατηρεί επαφή με τον Ρώσο ομόλογό του και επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος είχε εκφράσει παλαιότερα την ετοιμότητά του για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Από αμερικανικής πλευράς, αξιωματούχος επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Kyiv Independent ότι ο διοικητής της CIA είχε προγραμματίσει συνομιλίες με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να αποκαλυφθεί η ατζέντα των συζητήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή που παρακολουθεί τις εξελίξεις, η ουκρανική πλευρά είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τη μετάβαση αμερικανικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα, χωρίς αρχικά να της γνωστοποιηθεί η συμμετοχή του κ. Ράτκλιφ. Οι Αρχές στο Κίεβο αναμένεται να λάβουν ενημέρωση για τα αποτελέσματα των επαφών μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ενώ παραμένει άγνωστο αν ο επικεφαλής της CIA θα ταξιδέψει στη συνέχεια αυτοπροσώπως στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ουκρανία να μην επιτεθεί στη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη όσο ο Ράτκλιφ βρίσκεται στη Ρωσία, δήλωσε στην Kyiv Independent την Τρίτη ένα άλλο άτομο που γνωρίζει την κατάσταση.

Η επίσκεψη έρχεται καθώς η Ουάσινγκτον και η Μόσχα διατηρούν ολοένα και πιο ενεργές διμερείς επαφές υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του περασμένου έτους και έχει δεσμευτεί να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Παρά τις επανειλημμένες επισκέψεις στη Μόσχα των απεσταλμένων του Τραμπ για την ειρήνη, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν ουσιαστικά φτάσει σε αδιέξοδο, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να παραμένουν σε διαμάχη για εδαφικά ζητήματα.

Οι Γουίτκοφ και Κούσνερ είχαν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν τις πρώτες τους επισκέψεις στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, αλλά το ταξίδι έχει αναβληθεί.

Μια πηγή διέψευσε προηγούμενες αναφορές ότι οι αυξημένες ρωσικές επιθέσεις είχαν προκαλέσει την αναβολή, λέγοντας ότι ο Τραμπ ήθελε να κρατήσει τους απεσταλμένους του κοντά λόγω της ανεπίλυτης αντιπαράθεσης με το Ιράν.

Παρά το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, η Ουάσινγκτον και η Μόσχα έχουν διατηρήσει ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους. Αυτές οι επαφές βοήθησαν στην απελευθέρωση στις 11 Αυγούστου του πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκίλμαν, ο οποίος ήταν φυλακισμένος στη Ρωσία για τέσσερα χρόνια.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu