Διεθνή

Νάγκελ (ΕΚΤ): Η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο κερδίζει έδαφος

Μια μείωση στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου έχει σε γενικές γραμμές προδιαγραφεί

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη μείωση του κόστους δανεισμού στην επόμενη συνεδρίασή της, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ.

«Εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει τώρα και οι προβλέψεις δεν λένε κάτι εντελώς διαφορετικό – αλλά δεν το υποθέτω αυτό – τότε αυξάνεται η πιθανότητα να δούμε το πρώτο βήμα στα επιτόκια», δήλωσε στους δημοσιογράφους της Stresa.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των Επτά, υπογράμμισε ότι ακόμη και αν υπάρξει κίνηση τον Ιούνιο, «είναι σημαντικό για μένα αυτή η απόφαση να ληφθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να προκύψει αυτόματος πιλότος από αυτήν».

Μια μείωση στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου έχει σε γενικές γραμμές προδιαγραφεί, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ήταν ως επί το πλείστον ασαφείς σχετικά με το τι θα συμβεί μετά από αυτό. Ο Νάγκελ δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος και απέφυγε επίσης μια ερώτηση σχετικά με το πιθανό μέγεθος μιας πρώτης κίνησης. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πρότεινε ότι θα ήταν κατάλληλη μια κίνηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας, ένα βήμα που αντέδρασαν οι αγορές.

Ο Νάγκελ μίλησε την επομένη της ημέρας που ένας βασικός δείκτης έδειξε ότι οι μισθοί της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να επιβραδυνθούν στις αρχές του 2024. Ο επικεφαλής της Bundesbank εξακολουθούσε να ακούγεται αισιόδοξος για τη μεσοπρόθεσμη εξέλιξη, λέγοντας ότι αναμένει ότι η αύξηση των μισθών θα επιβραδυνθεί.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διεθνή

close menu