Νέα

ΝΑΤΟ: Επενδύει 1,1 δισ. ευρώ σε AI, ρομπότ και διάστημα

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία παρουσίασε το ταμείο το καλοκαίρι του 2022, λίγους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Τις εταιρείες που έλαβαν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ταμείου καινοτομίας του ΝΑΤΟ ύψους 1 δισ. ευρώ, αποκάλυψε σήμερα η Συμμαχία.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία παρουσίασε το ταμείο το καλοκαίρι του 2022, μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υποσχόμενη να επενδύσει σε τεχνολογίες που θα ενισχύσουν την άμυνά της.

Το ταμείο υποστηρίζεται από 24 από τα 32 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που προσχώρησαν στη συμμαχία μέσα στο 2024.

Σήμερα, το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ (NIF) επιβεβαίωσε ότι επένδυσε άμεσα σε τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας.

Ο οργανισμός διέθεσε χρηματοδότηση στην Fractile AI, μια εταιρεία κατασκευής τσιπ υπολογιστών με έδρα το Λονδίνο, η οποία στοχεύει να κάνει τα γλωσσικά μοντέλα (LLM), όπως αυτά που τροφοδοτούν το ChatGPT, να λειτουργούν ταχύτερα, καθώς και στη γερμανική ARX Robotics, η οποία σχεδιάζει μη επανδρωμένα ρομπότ με λειτουργίες που κυμαίνονται από τη μεταφορά βαρέων αντικειμένων έως την επιτήρηση.

Οι άλλες δύο νεοσύστατες επιχειρήσεις ήταν η βρετανική iCOMAT, η οποία κατασκευάζει ελαφρύτερα υλικά για οχήματα, και η Space Forge, μια ουαλική εταιρεία που αξιοποιεί τις συνθήκες του διαστήματος – όπως η μικροβαρύτητα και οι συνθήκες κενού – για την κατασκευή ημιαγωγών σε τροχιά.

«Η παροχή πρόσβασης σε στρατηγικές τεχνολογίες είναι το κλειδί για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς και ευημερούντος μέλλοντος για το ένα δισεκατομμύριο πολίτες της συμμαχίας», δήλωσε ο Andrea Traversone, διευθύνων εταίρος του ταμείου.

Το ταμείο έχει επίσης συνεργαστεί με τις εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital και Vsquared Ventures.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu