Επιθέσεις, αντίποινα και φόβοι για παγκόσμια ενεργειακή κρίση
Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέο κύμα επιθέσεων κατά του Ιράν την Παρασκευή, μόλις μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το είχε προειδοποιήσει να μην επαναλάβει πλήγματα σε ιρανικές ενεργειακές υποδομές. Οι ενέργειες αυτές εντείνουν σημαντικά τη σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε επιθέσεις σε υποδομές του ιρανικού καθεστώτος στην καρδιά της Τεχεράνης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Την ίδια στιγμή, χώρες όπως το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέφεραν πυραυλικές επιθέσεις, μετά από συνεχόμενα ιρανικά πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της περιοχής.
Οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαντην Πέμπτη όταν το Ιράν απάντησε σε ισραηλινή επίθεση πλήττοντας το βιομηχανικό συγκρότημα Ras Laffan στο Κατάρ, έναν από τους σημαντικότερους κόμβους υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως. Παράλληλα, επλήγη και βασικό λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή, καθώς ευρωπαϊκές χώρες και η Ιαπωνία δήλωσαν πρόθυμες να συμβάλουν στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μέτρα αύξησης της παραγωγής πετρελαίου.
Παρά τις προσπάθειες σταθεροποίησης, τα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές δείχνουν ότι το Ιράν διατηρεί την ικανότητα να προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις, ενώ αναδεικνύονται και τα όρια των αεράμυνων στην προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποφύγει επιθέσεις σε ενεργειακούς στόχους, ενώ ο τελευταίος επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ ενήργησε μόνο του στην επίθεση στο κοίτασμα South Pars.
Η διεθνής κοινότητα εκφράζει ανησυχία για μια ενδεχόμενη «πετρελαϊκή κρίση», με μεγάλες δυνάμεις να δηλώνουν ετοιμότητα για μέτρα σταθεροποίησης των αγορών, χωρίς όμως άμεσες ενέργειες.
Το Ιράν προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις σηματοδοτούν «νέα φάση του πολέμου» και απείλησε με περαιτέρω πλήγματα σε υποδομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Οι επιθέσεις έχουν ήδη πλήξει σημαντικά την παραγωγική ικανότητα φυσικού αερίου του Κατάρ, ενώ αναφέρθηκαν και ζημιές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Επιβεβαίωση Financial Report: Το ελληνικό ”Netflix”, Cinobo προσλαμβάνει κόσμο για την είσοδό του στην αγορά της Πολωνίας
- Επενδύει στην Κρήτη ο Καυκάς: Mega store 2.000 τμ στο Ηράκλειο, το μεγαλύτερο του ομίλου σε Ελλάδα-Κύπρο
- Η Mozilla φέρνει δωρεάν ενσωματωμένο VPN στον Firefox 149
- Μοτοδυναμική: Αύξηση πωλήσεων 9,5% στα 214,7 εκατ. ευρώ το 2025
- Πιερρακάκης: Δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί μέτρα
- Κίνηση στους δρόμους: Καθυστερήσεις σε Κηφισό, Κηφισίας και Αττική Οδό
- ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. - Αγορά Ιδίων Μετοχών
- Τράπεζα Πειραιώς: Στις 21 Απριλίου η Γενική Συνέλευση για επιστροοφή κεφαλαίου 0,4 ευρώ ανά μετοχή
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







