Ενέργεια

Αυξήσεις στο ρεύμα φέρνει η μηνιαία καταμέτρηση

Ο ΔΕΔΔΗΕ που έχει εξαγοραστεί από την Macquarie σε ποσοστό 49% ζητά 77,5 εκατ. ευρώ το χρόνο

Η μηνιαία καταμέτρηση των καταναλώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, που εξήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν θα είναι δωρεάν, αλλά θα συνοδεύεται με αύξηση των τελών χρήσης δικτύου με στόχο τα να εισπράξει ο ΔΕΔΔΗΕ από τους καταναλωτές 77,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Η εταιρεία ανήκει κατά 49% στην Macquarie Asset Management ενώ το υπόλοιπο 51% διατηρεί η ΔΕΗ. Σε σχέση με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ η συμφωνία μετόχων προβλέπει 11μελές διοικητικό συμβούλιο εκ των οποίων τα έξι μέλη ορίζονται από τη ΔΕΗ, τα τέσσερα από τον επενδυτή και ένα μέλος από τους εργαζομένους.

Συγκεκριμένα, αυξήσεις στα τέλη δικτύου διανομής που πληρώνουμε στους λογαριασμούς ρεύματος, θα φέρει η μηνιαία καταμέτρηση των καταναλώσεων, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ αιτήθηκε προς την αρμόδια ρυθμιστική αρχή ΡΑΑΕΥ, ζητώντας τον επαναπροσδιορισμό των τελών χρήσης του δικτύου για το 2024 λόγω αύξησης του λειτουργικού κόστους.  Το αίτημα του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας  αφορά την ανάκτηση 77,5 εκατ. ευρώ μέσω των τελών χρήσης δικτύου ετησίως. Ο Διαχειριστής διαπίστωσε παρέκκλιση από το ετήσιο απαιτούμενο έσοδο που έχει εγκριθεί από τη ΡΑΑΕΥ, το οποίο έχει προσδιοριστεί στα 981 εκατ. ευρώ για 2023 και περίπου στο 1 δισ. εκατ. για το 2024.

Σύμφωνα με το ΔΕΔΔΗΕ η μηνιαία καταμέτρηση για τους 7,5 εκατ. μετρητές ρεύματος, που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο θα οδηγήσει σε αύξηση της λειτουργικής δαπάνης κατά 40 εκατ. ευρώ ετησίως με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα αναλάβει την καταμέτρηση. Το κόστος μεγαλώνει καθώς εκτός από τις μηνιαίες μετρήσεις προκύπτουν πρόσθετες δαπάνες ύψους 25 εκατ. ευρώ για δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας, 3,5 εκατ. για κεφαλαιακές ανάγκες και 9 εκατ. για υποανακτήσεις. Τα κόστη αυτά αν συνδυαστούν και με το αυξημένο WACC που έχει εγκριθεί ήδη για τον ΔΕΔΔΗΕ για τη διετία 2023-2024 (7,66%) εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν στα ύψη τα τέλη χρήσης του δικτύου για το 2024 και θα επιβαρύνουν τους μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Η μηνιαία καταμέτρηση θα οδηγήσει στην κατάργηση των έναντι και στην έκδοση εκκαθαριστικών λογαριασμών κάθε μήνα ενώ αναμένεται να συμβάλει και στη μείωση των ρευματοκλοπών. Το κόστος των ρευματοκλοπών υπολογίζεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως και αντιστοιχεί στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu