Με τουλάχιστον αυξημένες δαπάνες 700 εκατ. ευρώ ενώ το κόστος για την αποκατάσταση αναμένεται πλέον να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ
Ανατροπές στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης φέρνει το τεράστιο κόστος των θεομηνιών (πρώτα οι πυρκαγιές και στη συνέχεια οι πλημμύρες) που έπληξαν τη χώρα, εξέλιξη η οποία θέτει σε νέες βάσεις τόσο το «καλάθι» των παροχών όσο και την ασκούμενη δημοσιονομική διαχείριση.
Αν και είναι ακόμα νωρίς για την ακριβή αποτίμηση του κόστους αποκατάστασης των ζημιών όσο και του ύψους των κονδυλίων που θα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση από τον προϋπολογισμό και τους ευρωπαϊκούς πόρους, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα πρέπει και οι πληγέντες να στηριχθούν και οι δημοσιονομικοί στόχοι να τηρηθούν. Αρχικά ορισμένοι εμπειρογνώμονες μιλούσαν για κόστος 1 δισ. ευρώ, αλλά αυτό το ποσό έχει ξεπεραστεί και πλέον όλοι μιλούν για δαπάνες άνω των 2 δισ. ευρώ.
Υπό αυτό το πρίσμα, όλα τα μέτρα (το market pass του τελευταίου διμήνου 2023, η χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, επίδομα Χριστουγέννων σε οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κ.αλ.) τα οποία βρίσκονταν στο ούτως ή άλλως μικρό «καλάθι» της ΔΕΘ επανεξετάζονται.
Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης, η αύξηση της «χρηματοδοτικής δύναμης» για να υλοποιηθεί το σχέδιο αποκατάστασης των πληγέντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα ημερών η κατάθεση νέου (τρίτου κατά σειρά φέτος) συμπληρωματικού προϋπολογισμού με πρόσθετες δαπάνες έως και 700 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές.
Στην παρούσα συγκυρία, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα αντληθούν χρήματα και από το «μαξιλάρι» των περίπου 35 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε ανοικτή επικοινωνία με τις Βρυξέλλες, τις οποίες και ενημέρωσε ότι έχει εξαντληθεί σε προηγούμενες ανάγκες το αποθεματικό του προϋπολογισμού και προκειμένου να καλυφθούν οι πρώτες παρεμβάσεις κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες το κόστος των συμπληρωματικών κεφαλαίων που φθάνει στο 0,5% του ΑΕΠ θα καλυφθεί από την δεξαμενή με τα ταμειακά διαθέσιμα.
Ωστόσο το κόστος από τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, στο ζωικό κεφάλαιο, στον αστικό ιστό (σπίτια, κατοικίες), στις επιχειρήσεις (επαγγελματικοί χώροι) αλλά και στις υποδομές (δρόμοι, δίκτυα, κ.ά) είναι πολύ μεγαλύτερο και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ.
Αρμόδιες πηγές εκφράζουν έντονο προβληματισμό και ανησυχία για τη μεγάλη ζημιά που υπέστη η παραγωγή (φυτική και ζωική) στον Θεσσαλικό κάμπο που αποτελεί βασικό κινητήρα της ανάπτυξης καθώς η συμμετοχή στο ΑΕΠ φθάνει στο 5,2% του ΑΕΠ.
Εν όψει και της νέας αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Moody’s την Παρασκευή, στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να αποφύγουν κάθε είδους δαπάνη που θα επιβαρύνει το πρωτογενές αποτέλεσμα αναζητώντας πηγές χρηματοδότησης με το μικρότερο δημοσιονομικό αποτύπωμα.
Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος θεωρείται αδιαπραγμάτευτος. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, αλλά με τα σημερινά δεδομένα κρίνεται ανέφικτο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Aktor: Άντλησε 650 εκατ. ευρώ – Υπερκάλυψη 3,4 φορές στην αύξηση κεφαλαίου
- Τραμπ στο Axios: Είμαι έτοιμος για «ισχυρή στρατιωτική δράση» εάν αποτύχουν οι συνομιλίες με το Ιράν
- AKTOR Α.Ε. ΣΥΜ/ΧΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ 57,777,778 ΝΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ & ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΛΗΘΕΝΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
- ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 29ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2026
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη με ώθηση από την αποκλιμάκωση στο πετρέλαιο – Πτώση 8,7% για ASML
- AKTOR Α.Ε. ΣΥΜ/ΧΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΕΩΝ, ΚΟΙΝΩΝ, ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΨΗΦΟΥ ΑΥΛΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ, ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΤΗΣ «ΑΚTOR ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ»
- Bally’s Intralot: Νέα χρηματοδότηση 261,78 εκατ. λιρών για εξαγορές και αναχρηματοδότηση
- Η Amazon ζητά έγκριση για την εκτόξευση 5.105 δορυφόρων απευθείας σύνδεσης με κινητά
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








