Το νέο τέλος προκαλεί ερωτήματα, αφού δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε τίθεται σε ισχύ
Μία νέα επιβάρυνση για επισκέπτες στις Ηνωμένες Πολιτείες φέρνει ο νόμος One Big Beautiful Bill Act της κυβέρνησης Τραμπ, καθώς προβλέπεται η επιβολή «τέλους ακεραιότητας βίζας» (visa integrity fee) τουλάχιστον $250 σε όσους χρειάζονται μη-μεταναστευτική βίζα για είσοδο στη χώρα.
Το νέο τέλος προκαλεί ερωτήματα, αφού δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε τίθεται σε ισχύ, πώς θα καταβάλλεται ή πώς ακριβώς θα επιστρέφεται σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις.
Ποιούς αφορά το τέλος
Το τέλος επιβάλλεται σε όλους τους επισκέπτες που χρειάζονται μη-μεταναστευτική βίζα, όπως τουρίστες, επιχειρηματίες και διεθνείς φοιτητές. Δεν αφορά όσους εισέρχονται βάσει του Visa Waiver Program, όπως πολίτες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.
Πόσο είναι το ποσό και πότε πληρώνεται;
Το ελάχιστο ποσό για το οικονομικό έτος 2025 (έως 30 Σεπτεμβρίου 2025) θα είναι $250, με δυνατότητα αναπροσαρμογής από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS).
Το τέλος πληρώνεται κατά την έκδοση της βίζας – όχι σε περίπτωση απόρριψης.
Είναι πρόσθετο στα ήδη υπάρχοντα τέλη, όπως το τέλος αίτησης (π.χ. $205 για H-1B) και το αυξημένο τέλος φόρμας I-94 (από $6 σε $24).
Θα επιστρέφεται το τέλος;
Ναι, υπό όρους. Η πρόβλεψη του νόμου αναφέρει πως οι κάτοχοι βίζας μπορούν να ζητήσουν επιστροφή του ποσού μετά τη λήξη της βίζας, αρκεί:
Να μην έχουν εργαστεί παράνομα
Να μην έχουν παραμείνει στη χώρα για περισσότερο από 5 ημέρες μετά τη λήξη της βίζας
Ωστόσο, η διαδικασία επιστροφής παραμένει αδιευκρίνιστη και πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν τους ταξιδιώτες να το θεωρούν μη επιστρέψιμο.
Αβεβαιότητες και αντιδράσεις
Δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα αρχίσει η εφαρμογή του τέλους.
Παραμένει απροσδιόριστο το πώς θα συλλέγεται το τέλος, καθώς το DHS δεν διαχειρίζεται άμεσα τη διαδικασία έκδοσης βίζας.
Απαιτείται δια-υπηρεσιακός συντονισμός για την εφαρμογή, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του DHS.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) εκτιμά πως λίγοι ταξιδιώτες θα ζητήσουν επιστροφή και πως η διαδικασία ενδέχεται να καθυστερήσει αρκετά χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμά ότι το μέτρο θα οδηγήσει σε μείωση του ελλείμματος κατά $28,9 δισ. την περίοδο 2025–2034.
Ο στόχος του μέτρου
Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας υποστηρίζει πως το τέλος «αποκαθιστά την ακεραιότητα του μεταναστευτικού συστήματος».
Αν και τα στατιστικά δείχνουν ότι μόνο 1%-2% των επισκεπτών υπερβαίνουν τη βίζα τους, εκτιμάται ότι 42% των περίπου 11 εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ εισήλθαν νόμιμα αλλά παρέμειναν παράνομα.
Επιπτώσεις στον τουρισμό και τις επιχειρήσεις
Ο Brown εκτιμά ότι το τέλος θα επηρεάσει κυρίως τους κατόχους τουριστικής (B) και φοιτητικής βίζα, αυξάνοντας το συνολικό κόστος εισόδου στις ΗΠΑ.
Η νέα επιβάρυνση έρχεται λίγο πριν από σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις, όπως η 250ή επέτειος των ΗΠΑ (America 250) και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2026, τις οποίες θα φιλοξενήσει η χώρα.
Παράλληλα, το Brand USA, ο εθνικός οργανισμός προώθησης των ΗΠΑ ως τουριστικού προορισμού, είδε τη χρηματοδότησή του να μειώνεται από $100 εκατ. σε μόλις $20 εκατ. μετά τον νέο νόμο.
Ο επικεφαλής του Brand USA, Fred Dixon, δήλωσε απογοητευμένος αλλά αισιόδοξος για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης το 2026:
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενίσχυση των νόμιμων διεθνών αφίξεων και της σημαντικής ώθησης που προσφέρουν στην αμερικανική οικονομία».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας δικαίωσε την Ελλάδα για την επαναγορά των warrants με ρήτρα ΑΕΠ
- ΠΣΕ: Και τον Φεβρουάριο μειωμένες (-0,3%) οι ελληνικές εξαγωγές, αλλά με τα τρόφιμα στο +9,3%
- ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ - E.IN.S. Α.Ε. - ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ – E.IN.S. Α.Ε. 07 – 05 – 2026
- Bayer: Εξαγοράζει την Perfuse Therapeutics με 2,45 δισ. δολάρια
- ΕΚΤ: Αυξημένο στο 3,59% το επιτόκιο για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις της ευρωζώνης τον Μάρτιο
- Η LG Business Solutions παραμένει επίσημος τεχνολογικός συνεργάτης του ΣΕΤΕ
- Μέχρι τις 8 Μαϊου οι αιτήσεις για το επίδομα παιδιού στην πλατφόρμα Α21
- Σε εταιρεία από τον κλάδο καφέ επεβλήθη μεγάλο πρόστιμο για αθέμιτη κερδοφορία
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








