Η Nestlé, ο ελβετικός κολοσσός τροφίμων, περνάει δύσκολες στιγμές μετά την ξαφνική αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της. Οι επενδυτές και οι αναλυτές ζητούν από την εταιρεία να περιορίσει τις δραστηριότητές της και να μειώσει τα κόστη, καθώς η αγορά γίνεται όλο και πιο δύσκολη και οι ανταγωνιστές της προσαρμόζονται πιο γρήγορα. Η εταιρεία διόρισε CEO, τον Philipp Navratil, αφού απέλυσε τον Laurent Freixe, επειδή απέκρυψε σχέση με υπάλληλο της εταιρείας. Η υπόθεση δημιούργησε τη μεγαλύτερη κρίση ηγεσίας που έχει ζήσει η Nestlé εδώ και δεκαετίες.
Η εικόνα της εταιρείας δεν είναι καλή: οι πωλήσεις έχουν σταματήσει να αυξάνονται, οι μετοχές έχουν χάσει 40% της αξίας τους από το 2022 και το χρέος έχει ανέβει περισσότερο από αυτό της Unilever. Οι επενδυτές πιέζουν για ένα «πιο λιτό μέλλον», με λιγότερα προϊόντα. Η Nestlé διαθέτει περίπου 2.000 προϊόντα από τροφές για κατοικίδια (Purina) έως τον καφέ Nescafé και τις σοκολάτες KitKat. Επίσης ζητούν έλεγχο στα έξοδα και στις αμοιβές.
Κάποιοι επενδυτές θεωρούν ότι η Nestlé πρέπει να επικεντρωθεί στα πιο κερδοφόρα προϊόντα της και να πουλήσει ή να κλείσει δραστηριότητες που δεν αποδίδουν, όπως οι βιταμίνες και ίσως το νερό. Ένας σημαντικός επενδυτής είπε ότι η Nestlé πρέπει να γίνει «πιο λιτή και αποτελεσματική», ενώ άλλος τόνισε ότι χρειάζεται επειγόντως αναδιάρθρωση.
Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές που πιέζονται από το αυξημένο κόστος ζωής στρέφονται όλο και περισσότερο σε φθηνότερες εναλλακτικές, βάζοντας σε δύσκολη θέση τις μεγάλες μάρκες της Nestlé.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Δωδεκάμηνη αναστολή σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για τους πυρόπληκτους του 2026
- Φυσικό αέριο: Σε υψηλό τετραετίας το TTF στα 81,3 ευρώ/MWh – Φόβοι για 100 ευρώ τον χειμώνα
- Armani: Ο Ντάριο Βιτάλε αναλαμβάνει την Emporio και τα αξεσουάρ του οίκου
- Σάρωμα στην τουρκική αγορά για την αισχροκέρδεια σε φρούτα και λαχανικά
- Οριστικό “λουκέτο” AWS σε Εμιράτα και Μπαχρέιν μετά από χτυπήματα drones
- Παγκόσμια Τράπεζα: Ο νομπελίστας Μάικλ Κρέμερ στο τιμόνι της οικονομικής στρατηγικής
- ΗΠΑ και Χούθι σε μυστική συνάντηση στο Ομάν – Διαβεβαιώσεις για τα αμερικανικά πλοία
- Εργα αναβάθμισης 1,65 εκατ. ευρώ στον προβλήτα 2 του λιμένα Βόλου
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









