Οικονομία

Νοβότνι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να ακολουθήσει τα χνάρια της Fed και της Τράπεζας της Ιαπωνίας

Την άποψη πως η παρατεταμένη χαμηλή ανάπτυξη είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ εξέφρασε σήμερα, Παρασκευή ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνυ, αρνούμενος να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση (QE) ίδιου τύπου  με αυτή που υιοθέτησε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), αλλά και σήμερα η Τράπεζα της Ιπαωνίας.

«Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε μάθει στη ζωή ότι δεν πρέπει ποτέ να πούμε, ποτέ» δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στο CNBC, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ποσοτικής χαλάρωσης. Το σχόλιο αυτό αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της ευρύτερα «επιθετικής» πολιτικής στάσης του Αυστριακού τραπεζίτη στο ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωση.

Σημειώνεται πως ο Νοβότνυ είχε ταχθεί το Σεπτέμβριο κατά του προγράμματος αγοράς καλυμμένων τίτλων από την ΕΚΤ, κάτι που αρνήθηκε να σχολιάσει στο CNBC, όπως αρνήθηκε να αποκλείσει και τη διεύρυνση των αγορών από την ΕΚΤ, ώστε να συμπεριλάβει εταιρικά ομόλογα, ή ακόμα και αγορά δημόσιου χρέους (QE). «Έχουμε τώρα μόλις αρχίσει κάποια νέα προγράμματα. Νομίζω ότι πρέπει να πάρει χρόνο για να δούμε τα αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος σημείωσε πως η παρατεταμένη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη είναι η πιο πιθανή απειλή για τη ζώνη του ευρώ σημειώνοντας πως δεν ανησυχεί για συρρίκνωση της οικονομίας. «Νομίζω ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης.

Ερωτηθείς για την δυνατότητα περαιτέρω υποτίμησης του ευρώ συμφώνησε ότι το ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε να συνεχίσει την απότομη υποτίμηση του, κάτι που χαρακτήρισε ως «παρενέργεια» των μέτρων τόνωσης της ΕΚΤ. «Αν κοιτάξετε σε ένα ιστορικό πλαίσιο, φυσικά υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω υποτίμησης» ανάφερε για το θέμα.

 

close menu