Οπως ανέφερε, ο πόλεμος με το Ιράν μπορεί να προκαλέσει ένα αρνητικό σοκ προσφοράς, οδηγώντας σε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και ταχύτερη άνοδο των τιμών
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει για να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μεταδίδει το Bloomberg.
Όπως ανέφερε, ο πόλεμος με το Ιράν μπορεί να προκαλέσει ένα αρνητικό σοκ προσφοράς, οδηγώντας σε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και ταχύτερη άνοδο των τιμών. «Οι τελευταίες εξελίξεις δεν στέλνουν θετικά μηνύματα», σημείωσε.
«Η ΕΚΤ δεν ελέγχει τις τιμές του πετρελαίου, αλλά έχει τη δυνατότητα και την υποχρέωση να διασφαλίζει ότι οι προσδοκίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων παραμένουν στον στόχο του 2%», δήλωσε, τονίζοντας ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει εφόσον χρειαστεί.
Παρότι ορισμένα μέλη της ΕΚΤ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο δράσης ακόμη και από τον Απρίλιο, ο Βιλερουά υπογράμμισε ότι η πορεία των επιτοκίων δεν είναι προκαθορισμένη και θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα.
«Η συζήτηση για προκαθορισμένες ημερομηνίες είναι πολύ πρόωρη», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι οι αγορές ίσως έχουν υπερερμηνεύσει τις τελευταίες εξελίξεις.
Αναφερόμενος στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εκτίμησε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με το 2007, χάρη στους αυστηρότερους κανονισμούς και την ενιαία εποπτεία των τραπεζών.
Ωστόσο, προειδοποίησε για αυξημένους κινδύνους στις ΗΠΑ, καλώντας σε προσοχή ως προς τις εξελίξεις στις χρηματιστηριακές αγορές, την ιδιωτική πίστωση και τα κρυπτονομίσματα, ενώ σημείωσε ότι η τάση απορρύθμισης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη στο σημερινό περιβάλλον.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέο κύμα αναδιάρθρωσης στην Ubisoft φέρνει λουκέτο σε δύο στούντιο και εκατοντάδες απολύσεις
- Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Η Εθνική Τράπεζα βράβευσε 12 καινοτόμες ομάδες που ξεχώρισαν στο NBG Business Seeds
- Μουντιάλ για λίγους: Αδεια καθίσματα στη Γκουανταλαχάρα “καρφώνουν” την απληστία της FIFA
- Trastor: Πούλησε τετραώροφο κτήριο γραφείων στο Μαρούσι έναντι 9,9 εκατ. ευρώ
- Ομιλος ΔΕΗ: Οι άνθρωποι της στο επίκεντρο του επενδυτικού πλάνου των 24 δισ. ευρώ
- ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.Ε. - ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.Ε. – ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ 15 – 06 – 2026
- ΕΚΤ: Ετοιμη για νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο υπό την απειλή της Μέσης Ανατολής
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








