Μετά και το εντυπωσιακό «13άρι» ανοδικών συνεδριάσεων για το Γενικό Δείκτη του ΧΑ, πιθανή κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών δε θα προκαλέσει έκπληξη, με δεδομένη την «υπεραγορασμένη» (overbought) τεχνική εικόνα της Αγοράς. Η τάση είναι εντονότατα ανοδική, έχοντας χτυπήσει «κόκκινο», καθώς ο δείκτης σχετικής ισχύος (Relative Strength Index) υπερέβη ακόμη και το 90%, φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο, που παραπέμπει σε εποχές 1999.
Τα πολυετή υψηλά στο δεκαετές κρατικό ομόλογο και τα διετή σχεδόν υψηλά του ΓΔ βασίζονται στην αισιοδοξία ότι η προώθηση σημαντικού μέρους των «Προαπαιτούμενων» θα λάβει χώρα πριν το Eurogroup της 22ας Μαιου. Σε αυτή την περίπτωση τα ελληνικά χρεόγραφα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξέλιξη που θα δώσει νέα ανάσα στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο της Χώρας και μέσω αυτού, ευελπιστούμε, στην υπόλοιπη πραγματική Οικονομία. Όσο απομακρύνεται η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, τόσο ευνοϊκότερες θα είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τους συγκεκριμένους τίτλους. Σε αυτά τα πλαίσια, ξένα κυρίως χαρτοφυλάκια μπορούν να ξαναβάλουν την Ελλάδα στο «ραντάρ» τους, προσβλέποντας σε επικείμενες αναβαθμίσεις της Πιστοληπτικής της Αξιολόγησης.
Από άποψη τεχνικής ανάλυσης, ψυχολογική κυρίως αντίσταση των 800 μονάδων για το Γενικό Δείκτη. Στο μακροχρόνιο γράφημα, σειρά αντιστάσεων υπάρχει στις 857 μονάδες από την άνοιξη του 2015. Όσο η Αγορά καταγράφει νέα υψηλά, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ενδιαφέρον χαρτοφυλακίων που «ακολουθούν» την τάση. Από πλευράς στηρίξεων, το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Τρίτης, στις 756 μονάδες έχει μεγάλη σημασία, με τη «ζώνη τιμών» μεταξύ 718 και 712 μονάδων να ακολουθεί.
Πέτρος Στεριώτης,
Nuntius
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Performance: Ολοκλήρωσε το έργο Backup as a Service για τη ΔΕΔΔΗΕ
- Unicredit: Στα 2,63 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το γ’ τρίμηνο 2025
- Amazon: Σχεδιάζει αντικατάσταση 600.000 θέσεων εργασίας με ρομπότ μέχρι το 2033
- Κλοπή στο Λούβρο: Ελληνική ιστοσελίδα διαφημίζει γερανούς για το επόμενο «μεγάλο κόλπο»
- Διπλή παραίτηση για τον Αντιπρόεδρο της Δωδώνη, Ι. Βιτάλη
- Champions League: Τι πιθανότητες έχει ο Ολυμπιακός για πρόκριση στην επόμενη φάση;
- SpaceX: Ξεπέρασε τους 10.000 δορυφόρους Starlink σε τροχιά
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις