Παρά τις εκκλήσεις για ουσιαστική διευκόλυνση της διαδικασίας, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι «δεν συντρέχουν λόγοι», αφήνοντας αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα
Απορριπτική ήταν η στάση του Αρείου Πάγου στο αίτημα συγγενών θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών για αλλαγή του τόπου διεξαγωγής της δίκης, παρά τα πρακτικά και λειτουργικά επιχειρήματα που τέθηκαν. Οκτώ συγγενείς θυμάτων ζήτησαν η εκδίκαση να μεταφερθεί είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα, επικαλούμενοι λόγους ουσιαστικής διευκόλυνσης όλων των εμπλεκομένων, κατηγορουμένων, συνηγόρων και μαρτύρων. Στο σκεπτικό τους περιλαμβανόταν η ύπαρξη διεθνών αεροδρομίων και καλύτερων συγκοινωνιακών υποδομών, στοιχεία που όπως υποστήριξαν θα περιόριζαν τα αντικειμενικά εμπόδια σε μια δίκη με μεγάλο αριθμό διαδίκων και αυξημένο δημόσιο ενδιαφέρον.
Παρά ταύτα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διορισμένος από την Κυβέρνηση, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας. εισηγήθηκε την απόρριψη των αιτημάτων και το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου υιοθέτησε την εισήγηση, κρίνοντας ότι δεν πληρούνται οι «νόμιμες προϋποθέσεις» για μεταβολή του τόπου διεξαγωγής. Η απόφαση ελήφθη υπό την προεδρία της αρχαιότερης αντιπροέδρου του Δικαστηρίου, χωρίς να δίνονται περαιτέρω εξηγήσεις για το πώς σταθμίστηκαν οι πρακτικές δυσχέρειες που επικαλέστηκαν οι αιτούντες.
Τις προσφυγές κατέθεσε δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη, εκπροσωπώντας οκτώ οικογένειες θυμάτων της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των αιτούντων δεν περιλαμβανόταν η Μαρία Καρυστιανού, η οποία ωστόσο έχει δημόσια θέσει ζήτημα αλλαγής τόπου διεξαγωγής της δίκης, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τη διεξαγωγή της στη Λάρισα.
Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, η δίκη για τα Τέμπη θα διεξαχθεί στη Λάρισα, με ημερομηνία έναρξης την 23η Μαρτίου. Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν συνολικά 36 κατηγορούμενοι, σε μια διαδικασία που ήδη προκαλεί ερωτήματα ως προς το κατά πόσο το θεσμικό πλαίσιο λαμβάνει επαρκώς υπόψη τις ιδιαιτερότητες και το βάρος μιας υπόθεσης με τόσο βαρύ κοινωνικό και ανθρώπινο αποτύπωμα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πύρινος εφιάλτης στη Δυτική Αττική: Τεράστια επιχείρηση για να σωθούν τα Μέγαρα
- El País: Οι νεκροί στη Θέουτα μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι
- Η ανάρτηση Τραμπ που αλλάζει τα δεδομένα: Από τους βομβαρδισμούς στη «συμφωνία με το Ιράν»
- Η viral ιστορία γυναίκας που παράτησε το National Geographic για τα social – «Η καλύτερη απόφαση»
- Ουρές, αναμονή και γεμάτα πλοία: Η μεγάλη έξοδος του Αυγούστου ξεκίνησε
- Προς τα Μέγαρα η φωτιά από τη Βοιωτία: 112 για εκκενώσεις
- Ο υπουργός «κάμεραμαν» Γεωργιάδης επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές
- Η φωτιά στη Βοιωτία έγινε «megafire»: Τι σημαίνει αυτό
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









