Αθλητισμός

Ο Χάαλαντ έστειλε τη Νορβηγία στους «16» και σε ραντεβού με τη Βραζιλία

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Με γκολ στο 86’, ο Έρλινγκ Χάαλαντ λύτρωσε τους «Βίκινγκς», που επικράτησαν 2-1 της Ακτής Ελεφαντοστού και πήραν την πρόκριση στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026

Η Νορβηγία και η Ακτή Ελεφαντοστού πρόσφεραν ένα δυνατό παιχνίδι, με δύο εξαιρετικά γκολ να κρατούν το σκορ στο 1-1 για μεγάλο διάστημα. Όλα όμως κρίθηκαν στο φινάλε, όταν ο Έρλινγκ Χάαλαντ βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα και υπέγραψε τη νίκη-πρόκριση της ομάδας του.

Οι Νορβηγοί μπήκαν στο ματς με διάθεση να πιέσουν ψηλά και να αξιοποιήσουν τη δύναμη των Χάαλαντ και Σόρλοθ στην αντίπαλη περιοχή. Μόλις στο 3ο λεπτό, ο Πέντερσεν σέντραρε από δεξιά, ο Χάαλαντ πήρε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, όμως η μπάλα κόντραρε στα σώματα των αμυντικών και απομακρύνθηκε.

Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, η Ακτή Ελεφαντοστού ισορρόπησε την αναμέτρηση και ο ρυθμός έπεσε. Η πρώτη αξιόλογη στιγμή για τους Αφρικανούς ήρθε με τον Κόναν, ο οποίος μπήκε στην περιοχή, ελίχθηκε όμορφα και σούταρε, με την μπάλα να περνά λίγο άουτ.

Στο 28’, η Ακτή απείλησε ξανά. Ο Ντιομαντέ έκανε τη σέντρα από αριστερά, ο Πεπέ βρέθηκε στο δεύτερο δοκάρι, όμως η προσπάθειά του έμοιαζε περισσότερο με γύρισμα παρά με τελείωμα, με τον Χέγκεμ να διώχνει σε κόρνερ. Στο 37’, οι Σόρλοθ και Χάαλαντ συνεργάστηκαν, με τον πρώτο να σεντράρει από δεξιά και τον δεύτερο να πιάνει αδύναμη κεφαλιά, την οποία μπλόκαρε ο Φοφανά.

Ενώ όλα έδειχναν πως το πρώτο ημίχρονο θα ολοκληρωνόταν χωρίς γκολ, ο Νούσα άλλαξε τα δεδομένα στο 40’. Με εντυπωσιακή ατομική ενέργεια και υπέροχο πλασέ από αριστερά προς την απέναντι γωνία, πέτυχε ένα από τα πιο όμορφα γκολ του Μουντιάλ 2026 και έδωσε προβάδισμα στη Νορβηγία.

Δύο λεπτά αργότερα, ο Σόρλοθ έφτασε κοντά στο 2-0, όταν μετά από κόρνερ από αριστερά πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι και πήρε διαγώνια κεφαλιά, με την μπάλα να περνά ελάχιστα άουτ. Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, η Ακτή άγγιξε την ισοφάριση, όμως η κεφαλιά του Αγκμπαντού, έπειτα από εκτέλεση φάουλ από δεξιά, πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Νίλαντ.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Ακτή Ελεφαντοστού μπήκε αποφασισμένη να πιέσει για την ισοφάριση. Πήρε την κατοχή και άρχισε να μεταφέρει το παιχνίδι προς την περιοχή της Νορβηγίας. Στο 55’, ο Πεπέ βρέθηκε σε καλή θέση από δεξιά, όμως ο Νίλαντ αντέδρασε εξαιρετικά και κράτησε το 1-0.

Η Νορβηγία έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 64’ για να βάλει γερές βάσεις νίκης. Μετά από κόρνερ από δεξιά, ο Σόρλοθ πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, η μπάλα έφτασε στον προωθημένο Χέγκεμ, ο οποίος πλάσαρε, όμως ο Ντιαλό έσωσε πάνω στη γραμμή.

Ο Ντιαλό δεν περιορίστηκε μόνο στην άμυνα. Στο 74’, πήρε την κατάσταση στα χέρια του, έκανε εξαιρετική προσωπική προσπάθεια, βρέθηκε απέναντι από τον Νίλαντ και τελείωσε ιδανικά τη φάση, γράφοντας το 1-1.

Η ισοφάριση πάγωσε προσωρινά τη Νορβηγία, όμως στο φινάλε μίλησε η ποιότητά της. Στο 86’, οι «Βίκινγκς» ξεδίπλωσαν υπέροχη ομαδική συνεργασία. Με κάθετη πάσα βρήκαν τον Μπεργκ, εκείνος μπήκε από δεξιά στην περιοχή και γύρισε την κατάλληλη στιγμή στον Χάαλαντ, ο οποίος με αριστερό πλασέ στην κίνηση έκανε το 2-1.

Στο 96’, η Ακτή Ελεφαντοστού έφτασε μια ανάσα από την ισοφάριση, όμως ο Νίλαντ πραγματοποίησε σπουδαία επέμβαση σε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ντιαλό. Η Νορβηγία άντεξε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα και πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη, που τη στέλνει στους «16» απέναντι στη Βραζιλία.

ΓΚΟΛ: 74′ Ντιαλό, 40′ Νούσα, 86′ Χάαλαντ
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 45’+1′ Νούσα

Ακτή Ελεφαντοστού (Εμέρς Φάε): Φοφανά, Κόναν (93′ Κονάν), Κοσούνου, Ντουέ, Αγκμπαντού – Κεσί, Σανγκαρέ, Ουλάι (60′ Ντιαλό), Μπονί (60′ Γουαΐ), Ντιομαντέ (93′ Γκεσάντ), Πεπέ (87′ Ντιακιτέ)

Νορβηγία (Στάλε Σολμπάκεν): Νίλαντ, Άγιερ, Μόλερ Βόλφε, Πέντερσεν (83′ Άουρσνες), Χέγκεμ – Μπεργκ, Μπέργκε, Όντεγκααρντ, Σόρλοθ (71′ Μπομπ), Χάαλαντ, Νούσα (71′ Σκέλντερουπ)

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu