Τεχνολογία

Sam Altman (OpenAI): Ταράζει πάλι τα νερά και λανσάρει το Worldcoin

Προσφέρει ψηφιακή ταυτότητα, World ID, έτσι ώστε ο κάτοχος να δείχνει ότι είναι πραγματικός άνθρωπος και όχι bot τεχνητής νοημοσύνης.

Ο ιδρυτής της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, Sam Altman, λάνσαρε τη Δευτέρα το δικό του σχέδιο για τα κρυπτονομίσματα, το οποίο το ονόμασε Worldcoin.

Το σχέδιο βασίζεται στην προσφορά ψηφιακού διαβατηρίου (ταυτότητα) με την ονομασία World ID, έτσι ώστε ο κάτοχος να δείχνει ότι είναι πραγματικός άνθρωπος και όχι bot τεχνητής νοημοσύνης. Για να αποκτήσει World ID ο πελάτης εγγράφεται και κάνει μια αυτοπροσώπως σάρωση της ίριδας του ματιού του, χρησιμοποιώντας τη «σφαίρα» του Worldcoin, μια ασημένια μπάλα περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας μπόουλινγκ. Μόλις η σάρωση της ίριδας επαληθεύσει ότι το άτομο είναι πραγματικός άνθρωπος, δημιουργεί μια παγκόσμια ταυτότητα.

Η εταιρεία πίσω από το Worldcoin είναι η Tools for Humanity με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και το Βερολίνο.

Η πλατφόρμα έχει 2.000.000 χρήστες από την περίοδο που ήταν σε έκδοση πιλοτική beta ενώ από σήμερα το λανσάρεται σε 35 πόλεις σε 20 χώρες. Οσοι εγγραφούν σε ορισμένες χώρες θα λάβουν το διακριτικό κρυπτονόμισμα WLD της Worldcoin.

Η τιμή του WLD αυξήθηκε την Δευτέρα. Στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου, το Binance, έφτασε στο ανώτατο όριο των 5,29 $. Στη συνέχεια η τιμή του διαμορφώθηκε χαμηλότερα  στα 2,49 $ αλλά παραμένει πολλαπλάσια από την τμή των 0,15 $ που ήταν η αρχική τιμή. Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε σε 25,1 εκατ. $, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Binance.

Τα Blockchains μπορούν να αποθηκεύουν τα World ID με τρόπο που διατηρεί το απόρρητο και δεν μπορεί να ελεγχθεί από καμία οντότητα, δήλωσε στο Reuters ο συνιδρυτής Alex Blania.

Τα World ID θα είναι απαραίτητα στην εποχή των chatbot AI, όπως το ChatGPT, που παράγουν ανθρώπινη γλώσσα. Τα παγκόσμια αναγνωριστικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ πραγματικών ανθρώπων και ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στο διαδίκτυο.

Ο Άλτμαν είπε στο Reuters ότι το Worldcoin μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του τρόπου με τον οποίο η οικονομία θα αναδιαμορφωθεί από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

«Οι άνθρωποι θα υπερφορτωθούν από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις», είπε.

Ένα παράδειγμα που αρέσει στον Άλτμαν είναι το καθολικό βασικό εισόδημα ή το UBI, ένα πρόγραμμα κοινωνικών παροχών που συνήθως διευθύνεται από κυβερνήσεις όπου κάθε άτομο δικαιούται πληρωμές. Επειδή η τεχνητή νοημοσύνη «θα κάνει όλο και περισσότερο τη δουλειά που κάνουν τώρα οι άνθρωποι», ο Άλτμαν πιστεύει ότι το UBI μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της εισοδηματικής ανισότητας. Δεδομένου ότι μόνο πραγματικοί άνθρωποι μπορούν να έχουν World ID, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της απάτης κατά την ανάπτυξη του UBI.

Ο Άλτμαν είπε ότι πίστευε ότι ένας κόσμος με UBI θα ήταν «πολύ μακριά στο μέλλον» και δεν είχε ξεκάθαρη ιδέα για το ποια οντότητα θα μπορούσε να διαθέσει χρήματα, αλλά ότι το Worldcoin θέτει τις βάσεις για να γίνει πραγματικότητα.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να αρχίσουμε να πειραματιζόμαστε με πράγματα για να καταλάβουμε τι να κάνουμε», είπε.

close menu