Οικονομία

ΟΕΕ: Ζητά παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων Ε9

Επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων Ε9, η οποία εκπνέει στις 19 Δεκεμβρίου 2014, απέστειλε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας.
 
Στην επιστολή ζητείται η παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2015, καθώς τα προβλήματα στο Taxisnet και ο μεγάλος αριθμός των δηλώσεων κατέστησαν μη επαρκή το χρόνο που έχει δοθεί για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή που απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και κοινοποιείται στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κα Αικατερίνη Σαββαΐδου αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

«Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 42 του Ν.4308/2014 «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» έχει δοθεί παράταση μέχρι 19 Δεκεμβρίου 2014 για την υποβολή ή τροποποίηση των στοιχείων των ακινήτων των φορολογουμένων.

» Ο χρόνος που έχει δοθεί για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων στο TAXISNET αποδεικνύεται στη πράξη ότι δεν είναι επαρκής λόγω του μεγάλου αριθμού των δηλώσεων και των τεχνικών προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα του TAXISNET.

» Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, μετά από την κατάθεση της δικαιολογημένης διαμαρτυρίας των λογιστών φοροτεχνικών για τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που έχουν προβλεφθεί για την διεκπεραίωση των φορολογικών υποχρεώσεων των πελατών τους, ζητεί την τροποποίηση των περιπτώσεων των εδαφίων α’ και β’ της παρ 2 του άρθρου 42 του Ν. 4308/2014 με αντικατάσταση της φράσης ’19η Δεκεμβρίου 2014′ με τη φράση ’31η Ιανουαρίου 2015’».

«Παρακαλούμε όπως αποδεχθείτε το αίτημα του φορέα μας για άμεση ρύθμιση της παράτασης μέχρι 31 Ιανουαρίου 2015 για την υποβολή των δηλώσεων Ε9».

Πρέπει να σημειωθεί πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν είναι διατεθειμένη να δώσει νέα παράταση για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 της περιόδου 2011-2013 (χωρίς πρόστιμα).

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στελέχη της ΓΓΣΕ σε εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών δεν πρόκειται να δοθεί παράταση, διότι η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να γίνει πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν θα εργασθούν αρκετές από τις υπόλοιπες ημέρες μέχρι το τέλος του χρόνου.

close menu