Διεθνή

OHE: Καταιγίδες σκόνης και άμμου μας οδηγούν σε σημαντική απώλεια γης παγκοσμίως

Η υποβάθμιση της γης τροφοδοτεί την κλιματική αλλαγή και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την απώλεια γης

Ο κόσμος χάνει σχεδόν 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα (386.000 τετραγωνικά μίλια) παραγωγικής γης ετησίως εξαιτίας των καταιγίδων άμμου και σκόνης που επιδεινώνονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, προειδοποίησε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που είναι αρμόδιος για την καταπολέμηση της ερημοποίησης.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD) δήλωσε ότι περίπου δύο δισεκατομμύρια τόνοι άμμου και σκόνης εισέρχονται στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, προκαλώντας καταστροφές σε μεγάλα τμήματα της Ασίας και της Αφρικής και προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν για την  αντιστροφή της υποβάθμισης της γης, η UNCCD δήλωσε ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο των καταιγίδων θα μπορούσε να αποδοθεί σε ανθρώπινες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της υπερεκμετάλλευσης και της υπερβόσκησης.

Οι απώλειες του υπεδάφους δεν είχαν μόνο ουσιαστικό αντίκτυπο στον εφοδιασμό με τρόφιμα σε ορισμένες από τις πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου, αλλά οδηγούσαν επίσης στη μετανάστευση, παρεμπόδιζαν τη ναυσιπλοΐα και δημιουργούσαν κινδύνους για την ασφάλεια, δήλωσε στο Reuters ο Ibrahim Thiaw, εκτελεστικός γραμματέας της UNCCD.

Η UNCCD ζήτησε καλύτερες πρακτικές διαχείρισης της γης για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης γης και περισσότερες προσπάθειες για τη βελτίωση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας.

Η χρηματοδότηση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της ερημοποίησης και της υποβάθμισης αποτελεί επίσης σημαντική πρόκληση, δήλωσε ο Thiaw, σημειώνοντας ότι μόλις 15 δισεκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν για την περίοδο 2016-2019 για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν 126 χώρες.

Καθώς πλησιάζουν οι συνομιλίες για το κλίμα COP28, ο Thiaw δήλωσε ότι ένα διαρκές πρόγραμμα αποκατάστασης της γης είναι ζωτικής σημασίας για τη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς η αλλαγή της χρήσης γης συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές.

“Βρισκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο, όπου η υποβάθμιση της γης τροφοδοτεί την κλιματική αλλαγή και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την απώλεια γης στον κόσμο“, δήλωσε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu