Πρόσωπα

Οι χρυσές δουλειές του Εντι Ράμα με τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ στην Αλβανία

O πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα (αριστερά) και ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.

Σχεδιάζουν τη δημιουργία θέρετρου με βίλες, πισίνες και μαρίνες σε προστατευόμενη περιοχή

“Δουλειές” με τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος διαθέτει μία επενδυτική εταιρεία με χαρτοφυλάκιο ύψους 3 δισ. δολαρίων, έχει ανοίξει ο Εντι Ράμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας republik.ch.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, που την ερχόμενη Κυριακή 12 Μαΐου θα επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να απευθυνθεί στην αλβανική διασπορά, έχει μιλήσει με τον Κούσνερ, προκειμένου ο τελευταίος να αναλάβει τη δημιουργία ενός θέρετρου με πολυτελείς βίλες, μαρίνες και πισίνες σε μία περιοχή που μέχρι σήμερα θεωρείται προστατευόμενη.

Στα νότια της Αλβανίας, κοντά στην Αυλώνα, υπάρχουν 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης που έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή τοπίου από το 2004.

Μέρος της παραθαλάσσιας περιοχής στην Αλβανία, κοντά στην πόλη Αυλώνα.

Η περιοχή αυτή ονομάζεται Δέλτα Vjosa. Ο Vjosa είναι ο τελευταίος άγριος ποταμός της Ευρώπης, γνωστός και ως η “βασίλισσα των ποταμών”. Έχει τις πηγές του στην Ελλάδα και εκβάλλει στη θάλασσα κοντά στον Αυλώνα, όπου σχηματίζει ένα δέλτα και δημιουργείται ένα μωσαϊκό οικοτόπων: νησιά, λιμνοθάλασσες, ζώνες ρηχών υδάτων, δάση, αμμόλοφοι, παραλίες. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το Δέλτα Vjosa είναι ένα από τα τελευταία άθικτα και παρθένα δέλτα της Μεσογείου.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών, συμπεριλαμβανομένων των φλαμίνγκο και των πελεκάνων. Το δέλτα αποτελεί ένα είδος φυσικού σταθμού ανεφοδιασμού για τα μεταναστευτικά πουλιά. Εκεί εφοδιάζονται με αποθέματα για τα μακρινά τους ταξίδια, φτιάχνουν φωλιές και αναπαράγονται.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος είναι παντρεμένος με την κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα και έχει τρία παιδιά μαζί της, έχει ιδρύσει μια επενδυτική εταιρεία την Affinity Partners, προικισμένη με περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 2 δισεκατομμύρια προέρχονται από το κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας. Ο Κούσνερ θέλει να επενδύσει μέρος των χρημάτων στα Βαλκάνια. Στο μάτι του έχουν μπει η σερβική πρωτεύουσα, το Βελιγράδι  και η παραλιακή περιοχή της Αλβανίας.

Στην Αλβανία Θέλει να χτίσει ένα θέρετρο με πολυτελείς βίλες, μαρίνες και πισίνες. Αυτό φαίνεται από τα φουτουριστικά τρισδιάστατα σχέδια που ανέβασε πρόσφατα ο επιχειρηματίας στην πλατφόρμα X. Ο Κούσνερ ενδιαφέρεται επίσης για ένα μικρό νησί απέναντι από το δέλτα, το Sazan, το οποίο ήταν άκρως απόρρητο στρατιωτικό φυλάκιο κατά την κομμουνιστική εποχή. Οι συμφωνίες στην Αλβανία δεν έχουν ακόμη σφραγιστεί, δήλωσε ο Κούσνερ στους New York Times, αλλά είναι “πολύ ενθουσιασμένοι” και “αρκετά κοντά”.

Οπως κοντά είναι και το αεροδρόμιο που κατασκευάζει στο δέλτα η ελβετική κατασκευαστική εταιρεία Mabetex Group με έδρα το Λουγκάνο και για το οποίο η ΕΕ έχει επανειλημμένα επιπλήξει την Αλβανία. Η έκθεση της ΕΕ αναφέρει ότι η κατασκευή αυτή “αντίκειται στους εθνικούς νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας”. Το Κοινοβούλιο της ΕΕ κάλεσε επίσης την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει την κατασκευή. Όμως η κριτική αυτή δεν είχε καμία συνέπεια και έτσι το αεροδρόμιο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2025.

Δείτε το πολύ ενδιαφέρον θέμα ΕΔΩ 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu