Οικονομία

Οι μισθωτοί της μεσαίας τάξης έχασαν ένα μισθό λόγω ακρίβειας

Αυτό δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Γιώργος Αργείτης

«Οι μισθωτοί της μεσαίας τάξης έχουν χάσει τα τελευταία δύο χρόνια περίπου ένα μισθό λόγω της αγοραστικής δύναμης εξαιτίας της ακρίβειας» επισήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Γιώργος Αργείτης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

Ο κ. Αργείτης υπογράμμισε ότι οι απώλειες δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια καθώς εξαρτώνται από το προφίλ κατανάλωσης, αλλά κατά μέσο όρο για έναν εργαζόμενο με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ το 2022 οι απώλειες αγοραστικής δύναμης στη διετία 2021-2022 υπολογίζονται σε 11%.

Με άλλα λόγια οι εργαζόμενοι που δεν είχαν αύξηση αποδοχών είναι σαν να έχασαν ένα μισθό στο διάστημα αυτό, είπε ο κ. Αργείτης.

Ο κ. Αργείτης ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνα που έκανε το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ το 42% των εργαζομένων πιστεύει ότι το καλύτερο μέτρο για κάλυψη των απωλειών είναι η αύξηση του μισθού, ένα 12% πιστεύει ότι η μείωση του ΦΠΑ μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αλλά ουδείς πιστεύει ότι τα επιδόματα λύνουν το πρόβλημα.

Ο διευθυντής του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ τόνισε ότι μια λύση για την αναπλήρωση των χαμένων εισοδημάτων που είχαν οι μισθωτοί θα είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση στο «ξεπάγωμα» του επιδόματος τριετίας για όλους τους εργαζόμενους από το 2024.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu