Διεθνή

Οι τράπεζες στη Νέα Υόρκη επιστρέφουν στην πενθήμερη παρουσία στο γραφείο

Οι Citigroup, HSBC Holdings και Barclays ζητούν από περισσότερα μέλη του προσωπικού τους στη Νέα Υόρκη να έχουν φυσική παρουσία στο γραφείο

Οι τράπεζες με παρουσία στη Wall Street επαναφέρουν το παλαιό καθεστώς εργασίας, όπου απαιτείται η πενθήμερη παρουσία στο γραφείο από χρηματιστές και διαπραγματευτές, υποστηρίζοντας πως υποχρεούνται να το κάνουν λόγω του νέου πλαισίου από την αρμόδια εποπτική αρχή (Financial Industry Regulatory Authority, Finra). Οι νέοι κανόνες για την ευέλικτη εργασία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Finra προϋποθέτουν την επίσημη καταγραφή του τόπου κατοικίας σε ορισμένες ειδικότητες που επί πανδημίας τους είχε δοθεί η δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως. Έτσι η περιπλέκεται η κατάσταση, με τις τραπεζικές διοικήσεις να μην θέλουν να μπουν σε αυτές τις διαδικασίες.

Οι Citigroup, HSBC Holdings και Barclays ζητούν από περισσότερα μέλη του προσωπικού τους στη Νέα Υόρκη να έχουν φυσική παρουσία στο γραφείο καθώς η εφαρμογή των νέων κανόνων γίνεται περίπλοκη. Από την πλευρά της, η Finra υπεραμύνθηκε του νέου πλαισίου, ισχυριζόμενη πως σκοπός είναι απεναντίας να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία από τις εταιρείες και όχι λιγότερη, και να επιτρέπεται στους «εγγεγραμμένους» χρηματιστές να εργάζονται από το σπίτι.

Αρχικά, η JPMorgan και η Goldman Sachs ήταν πρώτες που ζήτησαν την επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο καθ’ όλη τη διάρκεια του πενθήμερου. Ο Τζέιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, είχε ξεκαθαρίσει σε συνέντευξη στον Economist πέρσι το καλοκαίρι πως ναι μεν κατανοεί τους εργαζόμενους που δεν επιθυμούν να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις από το σπίτι στο γραφείο, αλλά «αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να έχουν μια δουλειά εκεί». Άλλες τράπεζες διατήρησαν το ευέλικτο καθεστώς εργασίας έως και σήμερα.

Αυτό θα αλλάξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η Citigroup ανακοίνωσε πως περίπου 600 υπάλληλοι θα πρέπει σύντομα να μεταβαίνουν στο γραφείο, αν και η πλειοψηφία του προσωπικού μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται με ένα υβριδικό καθεστώς που δίνει την επιλογή της εξ αποστάσεως εργασίας έως και δυο ημέρες την εβδομάδα. Οι νέοι κανόνες της Finra επηρεάζουν περίπου το ήμισυ του προσωπικού της HSCB στη Νέα Υόρκη, δηλαδή λίγο έως πολύ 350 άτομα, αν και το τμήμα ανθρωπίνων πόρων προτίθεται να διατηρήσει την επιλογή του log in από το σπίτι για όσους πιο πολλούς είναι εφικτό.

Μεγαλύτερες αλλαγές αναμένονται στην Barclays. Σύμφωνα με εσωτερική επιστολή που έγινε γνωστή από το πρακτορείο Bloomberg, χιλιάδες επενδυτικοί τραπεζίτες της Barclays, παγκοσμίως, θα πρέπει να επιστρέψουν σε «παραδοσιακό» πενταήμερο καθεστώς εργασίας και να ταξιδεύουν για να συναντηθούν με πελάτες. Όπως έγραψαν οι επικεφαλής του τομέα επενδυτικής τραπεζικής της Barclays, Κάθαλ Ντίζι και Τέιλορ Ράιτ, η συνάθροιση στο γραφείο υποκινεί την καινοτομία, τη συνεργασία και την ενίσχυση της εταιρικής κουλτούρας. Πρόσθεσαν, ωστόσο, πως «παραμένουμε δεσμευμένοι στην ευέλικτη εργασία και αναγνωρίζουμε πως θα υπάρξουν στιγμές που θα πρέπει να εργαστείτε από το σπίτι».

Υβριδικά μοντέλα εργασίας έχουν ήδη επηρεάσει την αγορά των επαγγελματικών χώρων. Σύμφωνα έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Πανεπιστημίου Κολούμπια που ολοκληρώθηκε πέρσι, οι γραφειακοί χώροι στη Νέα Υόρκη ενδέχεται να χάσουν έως και το 28% της αξίας τους μέχρι το 2029 λόγω της καθιέρωσης της εξ αποστάσεως εργασίας για κάποιες ημέρες μέσα στην εβδομάδα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu