Διεθνή

ΟΗΕ: Εγκρίθηκε ψήφισμα για την επέκταση «δικαιωμάτων και προνομίων» της Παλαιστίνης

Η ψηφοφορία αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα της Παλαιστίνης να γίνει το 194ο μέλος του σώματος

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα για τη χορήγηση νέων «δικαιωμάτων και προνομίων» στην Παλαιστίνη.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 143 ψήφους υπέρ και εννέα κατά, ενώ 25 χώρες απείχαν.

Το ψήφισμα θα διευρύνει τα δικαιώματα της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023, όπως το να συμμετέχει και να μιλά σε συνεδριάσεις για όλα τα θέματα, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Η Παλαιστίνη κατέχει επί του παρόντος καθεστώς παρατηρητή στο διεθνές όργανο, το οποίο της επιτρέπει να συμμετέχει και να μιλά σε συναντήσεις που συζητούν θέματα σχετικά με την Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή.

Η ψηφοφορία αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα της Παλαιστίνης να γίνει το 194ο μέλος του σώματος.

Η ώθηση των Παλαιστινίων για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ έρχεται επτά μήνες μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και καθώς το Ισραήλ επεκτείνει τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τους οποίους ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομους.
«Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ελευθερία», είπε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής του ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ στη συνέλευση πριν από την ψηφοφορία. «Το ναι είναι μια ψήφος υπέρ της παλαιστινιακής ύπαρξης, δεν είναι ενάντια σε κανένα κράτος… Είναι μια επένδυση στην ειρήνη».
«Το να ψηφίσουμε ναι είναι το σωστό», είπε σε δηλώσεις που προκάλεσαν χειροκροτήματα.

Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, το ψήφισμα δεν αναγνωρίζει καθεστώς μέλους στην Παλαιστίνη αλλά αναγνωρίζει ότι πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να «αντιμετωπίσει ευνοϊκά» το ζήτημα.

Μια αίτηση για να γίνει ένα κράτος πλήρες μέλος του ΟΗΕ πρέπει να εγκριθεί από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας. Στην περίπτωση της Παλαιστίνης μια τέτοια αίτηση θα αντιμετώπιζε το βέτο των ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ είπε στη Γενική Συνέλευση μετά την ψηφοφορία ότι τα μονομερή μέτρα στον ΟΗΕ και επί τόπου δεν θα προωθήσουν μια λύση δύο κρατών.
“Η ψήφος μας δεν αντικατοπτρίζει την αντίθεση στο παλαιστινιακό κράτος. Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι ότι το υποστηρίζουμε και επιδιώκουμε να το προωθήσουμε ουσιαστικά. Αντίθετα, είναι μια αναγνώριση ότι το κράτος θα προέλθει μόνο από μια διαδικασία που περιλαμβάνει άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών.” αυτός είπε.
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu