Αγορές

Ομόλογα: Στο 3,052% το ελληνικό 10ετές, σε χαμηλό 1,5 έτους

Έπεσε κάτω των 110 μονάδων βάσης το spread

Περαιτέρω βελτίωση εμφανίζουν τα ελληνικά ομόλογα, καθώς το κόστος δανεισμού του δημοσίου υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022, δηλαδή του τελευταίου 1,5 έτους.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση για τον 10ετή ελληνικό τίτλο περιορίζεται την Τετάρτη κατά 12 μονάδες βάσης και ανέρχεται μόλις στο 3,052%.

Την ίδια στιγμή, το spread έναντι της γερμανικής απόδοσης έχει συρρικνωθεί σε λιγότερο από 110 μονάδες βάσης, δείγμα της βελτιωμένης άποψης των επενδυτών για τη χώρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό ομόλογο έχει ήδη αφήσει πίσω το αντίστοιχο της Ιταλίας (απόδοση 3,6%), ενώ βρίσκεται στο «κυνήγι» του ισπανικού και του κυπριακού, των οποίων η απόδοση ανέρχεται στο 2,91% και στο 3,02%, αντίστοιχα.

Τα ελληνικά assets έχουν ωφεληθεί σημαντικά από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, ενώ η πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις πρόωρες αποπληρωμές των δανείων της μνημονιακής περιόδου βελτιώνει περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η «τριπλή» επενδυτική βαθμίδα (από τους οίκους DBRS, Standard & Poor’s και Fitch) μέσα στο 2023, αναμφίβολα, έχει συνδράμει στη αισθητή υποχώρηση του κόστους δανεισμού, με τους επενδυτές να περιμένουν μέσα στο α’ εξάμηνο του 2024 και τον αυστηρό Moody’s να πράξει το ίδιο.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu