Ανώτατος φορολογικός αξιωματούχος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης επισήμανε την αβεβαιότητα για το εάν οι εθνικές κυβερνήσεις θα τηρήσουν το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της ιστορικής παγκόσμιας φορολογικής συμφωνίας, μεταδίδει το Bloomberg.
Ο ΟΟΣΑ συνεχίζει να φιλοξενεί τεχνικές διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας που υποστήριξαν, κατ’ αρχήν, σχεδόν 140 χώρες πέρυσι. Το τρέχον χρονοδιάγραμμά της απαιτεί η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ παγκοσμίως έως το τέλος του 2023.
«Βρισκόμαστε στη μέση της διαπραγμάτευσης», είπε ο Πασκάλ Σαιν-Αμάνς σήμερα Πέμπτη σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Περιφέρειας της Κολούμπια. «Υπάρχει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα. Θα δούμε αν μπορεί να επιτευχθεί».
Οι διαπραγματεύσεις αφορούν το τμήμα της συμφωνίας που θα ανακατανείμει ορισμένους από τους φόρους που επιβάλλονται στις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του κόσμου, με βάση το πού οι εταιρείες παράγουν έσοδα σε αντίθεση με το πού δεσμεύουν τα κέρδη τους.
Αυτό το στοιχείο θα απαιτήσει επικύρωση από νομοθετικά σώματα χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, είπε ο Σαιν-Αμάνς .
«Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά αυτό είναι που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε, διαφορετικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εναλλακτική, η οποία δεν φαίνεται καλή», είπε. «Σίγουρα δεν πρόκειται για την επιστροφή στο προϋπάρχον status quo», αλλά για την επιστροφή των διχαστικών φόρων για τις ψηφιακές υπηρεσίες, των εμπορικών διαφορών και της περαιτέρω επιδείνωσης των διεθνών φορολογικών κανόνων.
Ο Σαιν-Αμάνς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα περάσουν μια οδηγία αυτόν τον μήνα που θα θεσπίσει το άλλο μέρος της φορολογικής συμφωνίας – έναν ελάχιστο φόρο 15% – στο εμπορικό μπλοκ. Η Πολωνία εμπόδισε το πέρασμά του τον περασμένο μήνα.
«Έχουμε 26 από τις 27 χώρες στην ΕΕ που έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την οδηγία», είπε. «Θα καταφέρουν να φέρουν την Πολωνία; Το πιστεύουμε.»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γενοκτονία διέπραξε το Ισραήλ στη Γάζα με τη βούλα του ΟΗΕ
- Η ΕΕ κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με την Ινδονησία, μετά από 9 χρόνια διαπραγματεύσεων
- Μέτρα και δράσεις αποκατάστασης του πυρόπληκτου Φενεού
- Ευρωπαϊκές αγορές: Στο «κόκκινο» οι δείκτες με πιέσεις στις τράπεζες
- Η Ελλάδα πιο κοντά με την Ινδία από την συνεργασία Aegean – IndiGo
- Έρευνα Ferryhopper: Τουριστική «βασίλισσα» του καλοκαιριού η Πάρος με +45% αύξηση εισιτηρίων
- H CrediaBank για την εξαγορά της HSBC Μάλτας έναντι 200 εκατ. ευρώ
- Noval Property: Στα 11 εκατ. ευρώ η λειτουργική κερδοφορία το α΄εξάμηνο, αυξημένη κατά 17%
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις