Τράπεζες

Optima Bank: Επιστροφή για τράπεζα στο Χρηματιστήριο μετά από 17 χρόνια – Ποιοί θα μετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου

Ο διευθύνων σύμβουλος της Optima bank Γιώργος Τανισκίδης.

Η δημόσια προσφορά θα πραγματοποιηθεί 27 - 29 Σεπτεμβρίου

Η Optima bank θα πραγματοποιήσει δημόσια προσφορά μετοχών για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών το διάστημα 27-29 Σεπτεμβρίου 2023. Θα εκδοθούν έως 19.950.000 νέες μετοχές με δικαίωμα ψήφου ονομαστικής αξίας €3,45 εκάστης και μέσω παράλληλης διάθεσης σε περιορισμένο κύκλο προσώπων 1.050.000 νέες μετοχές ονομαστικής αξίας €3,45 εκάστης, ήτοι συνολικά 21.000.000 νέες μετοχές.

Οι νέες μετοχές θα εκδοθούν στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου της τράπεζας κατά ποσό €72.450.000, με δυνατότητα μερικής κάλυψης, με καταβολή μετρητών και αποκλεισμό (κατάργηση) του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Η τράπεζα προσδοκά να αντήσει ποσό έως 151,2 εκατ. ευρώ ή 7,2 ευρώ ανά μετοχή (μέγιστο όριο του εύρους τιμών στοι οποίο θα πραγματοποιηθεί η δημόσια προσφορά)

Πρόκεται για την πρώτη εισαγωγή τράπεζας στο Χρηματιστήριο μετά από 17 χρόνια.

Η τράπεζα ελέγχεται από την οικογένεια Βαρδινογιάννη που είχε συμμετοχή στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά στη συνέχεια με τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις η συμμετοχή αυτή εξαφανίστηκε. Στη συνέχεια η οικογένεια που πάντα ήθελε έχει και μια ελεγχόμενη τράπεζα, ίδρυσε την Optima Bank.

To 33,7% της έκδοσης αναμένεται να καλύψει η οικογένεια Βαρδινογιάννη. Δηλαδή τα 51 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 151,2 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ρόλο μετόχων με συμμετοχή άνω του 3% θα έχουν τρία επιχειρηματικά-επενδυτικά σχήματα. Η ολλανδική Reggeborgh, του επιχειρηματία Χένρι Χόλτερμαν, που είναι βασικός μέτοχος στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ όπου συμμετέχει και η Μότορ Όιλ της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Ο Χόλτερμαν είναι και μέτοχος στην Alpha Bank. Μέσω της Reggeborgh, ο επιχειρηματίας έχει δεσμευτεί να τοποθετήσει 21 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Optima Bank. Μετά την αύξηση κεφαλαίου η συμμετοχή του στην τράπεζα θα ανέλθει σε 3,958%.

Συμμετοχή άνω του 3% θα αποκτήσει το fund Fiera Capital. Χρησιμοποιώντας τρία υπό διαχείριση νομικές οντότητες θα αποκτήσει το 2,338% της τράπεζας με 15 εκατ. ευρώ.

Τρίτη συμμετοχή θα είναι αυτή του επιχειρηματία από το Ντουμπάι Karim Hamdoun, που μέσω εταιρείας του έχει δεσμευτεί να τοποθετήσει 5 εκατ. ευρώ, αποκτώντας ποσοστό 0,942%.

Παρουσία θα έχει και η Μότορ Όιλ, που μέσω της ελεγχόμενης από εκείνη Ireon Investment, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να αποκτήσει νέες μετοχές, αξίας 10 εκατ. ευρώ. Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της Ireon Investment υπάρχει το 9,893% της τράπεζας. Ποσοστό που θα υποχωρήσει μετά από την ΑΜΚ στο 8,959%.

Στην Optima Bank, ο Γιάννης Βαρδή Βαρδινογιάννης (γνωστός ως Τζίγγερ) μέσω τριών εταιρειών Baynoum Limited (Gibraltar), Baynoun Limited (Cyprus) και Canelo Holdings, ελέγχει το 13,751% της τράπεζας. Αν δεν συμμετέχει ο ίδιος στην αύξηση κεφαλαίου, η συμμετοχή  του θα υποχωρήσει στο 9,832%.

Πίνακας μετόχων: Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μέτοχοι κατέχουν τις μετοχές όχι ως φυσικά πρόσωπα, αλλά ως νομικά πρόσωπα με έδρα σε διάφορες περιοχές του κόσμου :

Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου μέχρι την εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ως εξής:


close menu