Η αναφορά αυτή έρχεται να προσθέσει ένα νέο στοιχείο στη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει μετά τον θάνατο του τραγουδιστή και τις πληροφορίες γύρω από τις λεγόμενες «εναλλακτικές» και «αναγεννητικές» θεραπείες
Ενώ μετά τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι δεν υπήρχε καταγεγραμμένη καταγγελία για το συγκεκριμένο ιατρείο στο Κολωνάκι, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία γνωστοποιεί ότι ήδη από το 2019 είχε ενημερώσει εγγράφως τον ΕΟΦ, τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και το υπουργείο Υγείας για τους κινδύνους από μη αποδεδειγμένες κυτταρικές θεραπείες.
Η αναφορά αυτή έρχεται να προσθέσει ένα νέο στοιχείο στη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει μετά τον θάνατο του τραγουδιστή και τις πληροφορίες γύρω από τις λεγόμενες «εναλλακτικές» και «αναγεννητικές» θεραπείες.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, στην επιστολή που είχε αποστείλει πριν από επτά χρόνια επισημαινόταν ο κίνδυνος από την προσφορά και τη διαφήμιση μη αποδεδειγμένων ή ανεπαρκώς τεκμηριωμένων κυτταρικών θεραπειών στην Ελλάδα.
Η παρέμβαση, μάλιστα, δεν περιοριζόταν στην επισήμανση των κινδύνων. Η Εταιρεία αναφέρει ότι είχε ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές την άμεση διερεύνηση των δομών που προσέφεραν μη εγκεκριμένες κυτταρικές θεραπείες, την ενίσχυση της εποπτείας, αλλά και την επίσημη ενημέρωση του κοινού για τους ενδεχόμενους κινδύνους.
Τι έχουν δηλώσει οι αρμόδιοι για το ιατρείο
Η αναφορά του 2019 αποκτά νέο ενδιαφέρον μετά τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών σχετικά με τους ελέγχους και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ιατρείου στο Κολωνάκι.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, έχει υποστηρίξει ότι για το συγκεκριμένο ιατρείο δεν υπήρχε καταγεγραμμένη και πρωτοκολλημένη καταγγελία στον ΙΣΑ. Παράλληλα, έχει αναφέρει ότι είχαν πραγματοποιηθεί έλεγχοι στον χώρο, κατά τους οποίους δεν είχε εντοπιστεί μηχάνημα πλασμαφαίρεσης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Σπύρος Σαπουνάς, δήλωσε ότι εξεπλάγη από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μια τόσο βαριά διαδικασία όπως η πλασμαφαίρεση φέρεται να πραγματοποιούνταν σε ένα απλό ιδιωτικό ιατρείο. Όπως έχει επισημάνει, για τη συγκεκριμένη διαδικασία απαιτούνται ειδικός εξοπλισμός, εξειδικευμένος γιατρός και κατάλληλο νοσηλευτικό προσωπικό.
Στο ίδιο ζήτημα έχει τοποθετηθεί και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο χώρος όπου σημειώθηκε το περιστατικό διέθετε άδεια απλού παθολογικού ιατρείου και ότι η πλασμαφαίρεση δεν επιτρέπεται να πραγματοποιείται σε μια τέτοια δομή.
Η κρίσιμη διάκριση για την επιστολή του 2019
Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας μεταφέρει, πάντως, τη συζήτηση ένα βήμα πίσω: στο 2019 και στις προειδοποιήσεις που είχαν ήδη απευθυνθεί προς τις αρμόδιες κρατικές αρχές για το ευρύτερο πεδίο των κυτταρικών θεραπειών.
Εδώ υπάρχει μια κρίσιμη διάκριση. Η επιστολή εκείνης της χρονιάς δεν αποτελεί, με βάση όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα, ονομαστική καταγγελία για το συγκεκριμένο ιατρείο στο Κολωνάκι.
Αποτελεί, ωστόσο, σαφή έγγραφη προειδοποίηση προς τον ΕΟΦ, τον ΕΟΜ και το υπουργείο Υγείας για το ευρύτερο φαινόμενο της προσφοράς και διαφήμισης μη εγκεκριμένων ή ανεπαρκώς τεκμηριωμένων κυτταρικών θεραπειών, με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία να ζητά ήδη από τότε τη διερεύνηση των δομών που τις προσέφεραν και αυστηρότερη εποπτεία.
Το στοιχείο αυτό αποκτά πλέον ιδιαίτερη σημασία, καθώς η έρευνα για την υπόθεση του Γιώργου Μαζωνάκη βρίσκεται σε εξέλιξη και παράλληλα έχει ανοίξει ευρύτερη συζήτηση για το πλαίσιο μέσα στο οποίο προσφέρονται εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις και θεραπείες σε ιδιωτικές δομές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πλαστικά Κρήτης: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Naturplas Industrial στο Μαρόκο έναντι 16,2 εκατ. ευρώ
- Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. - ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ΣΕ ΣΩΜΑ”
- Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. - ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ΣΕ ΣΩΜΑ”
- Η JPMorgan στο μικροσκόπιο των Δημοκρατικών για τις σχέσεις της με τον Τζέφρι Έπσταϊν
- Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. - ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΣ ΣΕ ΣΩΜΑ
- Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. - ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΣ ΣΕ ΣΩΜΑ
- Βουλή: Μόνο με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε το ν/σ για δάνεια και servicers – Σύσσωμο «όχι» από την αντιπολίτευση
- Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου: Μέσα στο Σαββατοκύριακο η NAVTEX για την πόντιση του καλωδίου
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








