Διεθνή

Ουκρανικό πλήγμα σε τερματικό σταθμό πετρελαίου στην Αγία Πετρούπολη, 850 χλμ. μακριά

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Η Οκυρανία κάνει αναφορά σε επιθέσεις σε κρίσιμες ρωσικές υποδομές και σε ναυτική βάση, ενώ απορρίπτει τους ισχυρισμούς Πούτιν ότι η πόλη-κλειδί Κοστιαντίνιβκα στην ανατολική Ουκρανία, βρίσκεται υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έπληξε μεγάλο πετρελαϊκό τερματικό στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, καθώς και άλλους στόχους στη βορειοδυτική Ρωσία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χτύπησαν λιμενικές πετρελαϊκές υποδομές που αποφέρουν έσοδα στη ρωσική πολεμική μηχανή. Σύμφωνα με τον ίδιο, επλήγη επίσης «σημαντικός στρατιωτικός στόχος» στην Κρονστάνδη, ναυτική βάση κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, Αλεξάντρ Μπεγκλόφ έκανε λόγο για «μαζική» επίθεση με drones και παραδέχθηκε ότι το πετρελαϊκό τερματικό χτυπήθηκε, χωρίς να αναφέρει θύματα.

Οι ουκρανικές επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας κατά ρωσικών ενεργειακών υποδομών έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας ελλείψεις καυσίμων σε αρκετές περιοχές της Ρωσίας.

Το Κίεβο υποστήριξε ότι οι στόχοι βρίσκονταν περίπου 850 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα. Το μέγεθος των ζημιών δεν ήταν άμεσα σαφές, ωστόσο βίντεο που δημοσιοποίησε ο Ζελένσκι φέρεται να δείχνει drone να κατευθύνεται προς στόχο και στη συνέχεια πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται από την περιοχή.

Ο ουκρανικός στρατός χαρακτήρισε το τερματικό «ένα από τα μεγαλύτερα» της Ρωσίας, με δυνατότητα παραγωγής 12,5 εκατομμυρίων τόνων πετρελαϊκών προϊόντων ετησίως. Ανέφερε επίσης ότι χτυπήθηκε ναυτική βάση του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής στην Κρονστάνδη. Η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει δημόσια τον ισχυρισμό.

Παράλληλα, η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία διέψευσε ότι η Κοστιαντίνιβκα, πόλη-κλειδί στην ανατολική Ουκρανία, βρίσκεται υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι η πόλη παραμένει υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων, αν και παραδέχθηκε ότι μικρές ρωσικές ομάδες πεζικού έχουν επιχειρήσει διεισδύσεις.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ισχυριστεί ότι η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της την Κοστιαντίνιβκα τον Ιούνιο, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις. Ο Ζελένσκι απάντησε ειρωνικά ότι, εάν η πόλη ήταν πράγματι υπό ρωσικό έλεγχο, ο Πούτιν δεν θα είχε πρόβλημα να τον συναντήσει εκεί για να αναζητηθεί διπλωματική λύση.

Η Κοστιαντίνιβκα αποτελεί μέρος της λεγόμενης «ζώνης-φρούριο» της Ουκρανίας στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή. Η Ρωσία εισέβαλε πλήρως στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και σήμερα ελέγχει περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu